profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Predvolilni populizem za telebane

Deli na:
Predvolilni populizem za telebane

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Marjan Šarec prehiteva po levi in desni. Ker nima programa in govori tisto, kar večina želi slišati.

Po uspehu populističnih strank Gibanje pet zvezdic in Liga na nedavnih italijanskih volitvah so se v Sloveniji na levici in desnici kar stepli, kdo bo večji populist. Na desnici so se bodrili, češ da bodo tudi sami na prihajajočih volitvah končno premagali levico, kot je uspelo populistom v Italiji. Na levici pa so začeli v boju proti desnici kar nenadoma prisegati na populizem, proti kateremu so se še do včeraj borili.

Kar valjali smo se lahko po tleh, ko so v Mladini pozvali k populizmu levice pred prihajajočimi volitvami. Vili so roke nad nepriljubljenostjo Levice, ki se kar naprej bori proti neoliberalizmu, za katerega še sami ne znajo ponuditi definicije. Pri tem so kakopak pozabili omeniti, da bi bili radi populisti, vendar vsiljujejo tisto, česar ljudstvo noče.

Tako se levi populisti norčujejo iz ljudstva, ko mu prodajajo buče, da je v resnici zelo dobro plačani javni sektor podhranjen in baje reven. Njihov svizec Branimir Štrukelj bo zato to sredo spet rovaril za zvišanje že tako visokih plač, ker je to glavna predvolilna agenda Meščeve Levice.

Koga briga, da po anketi Dela večina ne podpira stavke javnega sektorja, prav tako ne zvišanja plač v njem. Ker naši levičarji ljudstvo preveč podcenjujejo in ga imajo za telebane, mu vsiljujejo tisto, kar je v nasprotju s prevladujočim javnim mnenjem, zato njihovega »populizma« nihče noče, kljub vztrajnemu pranju možganov v levih dominantnih medijih.

Pri nas imamo res čudne populiste. Populisti kot italijanski komik Beppe Grillo iz Gibanja pet zvezdic namreč jahajo na javnem mnenju, ne v nasprotju z njim. Zato je neskončno smešno, da se za slovenskega Grilla prodajajo tisti, ki so do zadnjega diha branili zaprtega tajkuna Igorja Bavčarja, ki mu nasprotuje večina Slovencev. Grillo je proti takšnim, kot je Bavčar, organiziral shode »vaffanculo«, »jebi se«!

Foto: arhiv Reporterja

Italijanskega tajkuna Silvia Berlusconija, vodjo stranke Naprej Italija, so v Gibanju pet zvezdic med letošnjo volilno kampanjo povezovali z italijansko mafijo cosa nostra. Ne kot naši novinarji à la Mojca Širok, ki rada lovi Berlusconija in je o njem celo napisala knjigo, hkrati pa ni nikoli dvignila glasu proti slovenskim berlusconijem iz omrežja Kučanovega Foruma 21 (F 21).

Podobno velja za uporniške idole naših levih populistov, vstajnike pod vodstvom propadlega Uroša Lubeja, iz katerih je na volitvah 2014 izšla Meščeva Levica. Vstajniki ne Meščeva Levica se niso nikoli borili proti slovenskim tajkunom iz Kučanovega F 21 in drugim vplivnim lobijem, ki so bankrotirali Slovenijo in povzročili večmilijardno bančno luknjo, temveč še danes z njimi paktirajo.

Celo na srečanja F 21 so hodili, Kučan jih nenehno hvali in jih daje za zgled levičarstva pri nas? Potem ni čudno, da Levica ni populistična, temveč je kljub medijskemu pumpanju nepriljubljena in si ne more obetati uspeha na volitvah 2018. Ker ne reče »vaffanculo« Kučanovemu in drugim lobijem!

Zato je neskončno smešno, da se za slovenskega Grilla prodajajo tisti, ki so do zadnjega diha branili zaprtega tajkuna Igorja Bavčarja, ki mu nasprotuje večina Slovencev. Grillo je proti takšnim, kot je Bavčar, organiziral shode »vaffanculo«, »jebi se«!

Tudi z našimi desnimi populisti je vse narobe, čeprav se naši levi populisti pred njimi tresejo kot šiba na vodi. Saj so ti povsem zavozili! Ker je Janševa SDS po anketah vedno manj priljubljena, se panično zgleduje po zmagovitih populističnih novih obrazih v tujini od Donalda Trumpa, Sebastiana Kurza do Mattea Salvinija in se hkrati bori proti novim obrazom pri nas!? Totalni absurd!

O nepriljubljenem »wannabe« populistu Žigi Turku, ki je po italijanskih volitvah vzklikal »živel populizem«, škoda besed. Še hujši je skrajnji desničar in ideolog SDS Bernard Brščič, ki po Salvinijevem zgledu »najprej Italijani« vpije »najprej Slovenija«. Vendar v nasprotju s Salvinijem, ki govori tisto, kar res mislijo Italijani, Brščič vsiljuje teme o beguncih in migrantih kot ključno vprašanje naše države, čeprav je to po zadnjem eurobarometru za Slovenijo med manj pomembnimi.

V zboru desnice tuli proti Ahmadu Šamiju samo zato, ker levica tuli zanj. A kaj ko Šami večini Slovencev dol visi. Da ne govorimo o Brščičevih nenehnih protiglobalističnih popadkih in njegovem posiljevanju z neprebavljivo višegrajsko mineštro glede odnosa do EU in evra. Kljub besnemu nabijanju proti EU z desne in leve javnomnenjska anketa eurobarometer jasno kaže, da se Slovenci odločajo o EU in evru predvsem po svojih koristih. In pozor: Slovenija je med vsemi članicami EU na prvem mestu po podpori skupni valuti, evru!

Najhuje je, da so naši desni populisti našli skupni imenovalec z našimi levimi populisti, in to v vsem najslabšem, ki je tudi povsem v nasprotju z javnim mnenjem volivcev. Po zadnjem eurobarometru Slovence najbolj skrbi brezposelnost, naši populisti pa so lani kar tekmovali, kdo se bo bolj boril proti odpiranju novih delovnih mest, kot smo lahko opazovali na primeru Magna Steyr.

Vsi so bili na skupnem imenovalcu – od Jožeta Mencingerja in Luke Mesca do Janeza Janše in Marjana Šarca ter drugih novih obrazov. Dejansko so promovirali nekaj v nasprotju z javnim mnenjem – po anketi Dela je namreč večina podpirala prihod Magne. Populisti se običajno borijo za delovna mesta, ne proti njim.

Zgled naših desničarjev, populist Trump, je prišel na oblast s ponavljanjem »jobs, jobs, jobs« in še danes redno tvita, koliko je pod njegovim predsednikovanjem zrasla zaposlenost. Na nova delovna mesta stavi tudi novi idol naše desnice, populist Salvini. Le v Sloveniji je očitno populizem enak boju proti delovnim mestom. Res, populisti pa taki – vseskozi proti interesom ljudstva!

Dejstvo je, da so tako na levici kot na desnici kljub gorečnosti pokazali, da bi bili radi populisti in priljubljeni pri ljudstvu, hkrati pa ljudstvu ponujajo vse tisto, česar ljudstvo noče ali pa ga ne zanima. Zato jih politični igralec Marjan Šarec prehiteva po levi in desni. Ker nima programa in govori tisto, kar večina želi slišati.