Revija Reporter
Slovenija

Infrastrukturni lobi: Ko politiki sledijo denarju, ne politični barvi

Nenad Glücks

8. apr. 2018 20:00 Osveženo: 6:39 / 09. 4. 2018

Deli na:

»Bratenje« Zorana Jankovića z županom občine Grosuplje iz vrst SDS Petrom Verličem (levo) in predsednikom tamkajšnje občinske uprave Dušanom Hočevarjem (desno).

Primož Lavre

Kjer gre za denar in vpliv, tam se neha marsikatera politična ločnica in začne marsikatera neformalna, celo presenetljiva koalicija.

Najlepši ali bolje najgrši primer za to je tesna naveza »SDS-ovskih fantov« iz Grosupljega z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem. O njihovih plinskih in lekarniških poslih pišemo v posebnem okviru. Kljub temu da so si vladajoče in opozicijske stranke na javnem političnem prizorišču nenehno v laseh, pa so v zakulisju odnosi vplivnih ljudi iz teh strank v različnih oblikah bistveno drugačni. V ozadju gre izključno za vpliv in denar, do pretresov pa lahko privedejo razni incidenti.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o dveh železničarskih brdavsih iz SDS, ki sta obvladovala Slovenske železnice; o županu Grosupelj Verliču, ki je član SDS, vendar gre z veseljem v posel z Zoranom Jankovićem, in o udobni državni službi, ki jo opravlja ob županovanju; o srečanju desne roke direktorja SŽ z Gregorjem Golobičem in šefom Ultre Milošem Urbanijo; kakšen je modus operandi globoke države; kako se je v Planici pred obličje javnosti dobesedno primajal še en vplivni član SDS, ki že več kot pet let uživa v sijajni državni službi; kaj počne »klasični liberalec« v državni službi; o plinski bratovščini iz Ljubljane in Grosupelj.