900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hočejo nezdružljivo: Jankovića za župana in zmanjšati njegovo moč

Deli na:

Tokrat je predvolilna situacija v Ljubljani bistveno drugačna kot pred štirimi leti. Predvsem koalicijske stranke si želijo izboriti nekaj več oblasti v glavnem mestu, kot so je imele doslej, meni dr. Miro Kline.

Tokrat je predvolilna situacija v Ljubljani bistveno drugačna kot pred štirimi leti. Predvsem koalicijske stranke si želijo izboriti nekaj več oblasti v glavnem mestu, kot so je imele doslej, meni dr. Miro Kline.

Pogovor z dr. Mirom Klinetom, profesorjem na FDV

Kako so se odrezali ljubljanski županski kandidati na prvem soočenju nacionalne televizije?
TV Slovenija je še enkrat pokazala, da dobesedno razume svojo obvezo o organizaciji predvolilnih soočenj. Ponedeljkova »množičnost« je v studiu onemogočila spoznavanje kandidatov za župana mesta Ljubljana. Gnečo in nervozo voditeljice sta dobro izrabila kandidata Meta Vesel Valentinčič (Desus) in Jože Joc Javornik (Slovenska unija). Svoje stvari  sporočila sta povedala kratko, povsem enostavno in predvsem dovolj glasno, da sta izstopila iz kakofonije drugih glasov, točneje zgolj šumov. Škoda za obe strani. Najprej za kandidate in takoj nato tudi za gledalce v funkciji volivcev, ki niso dobili kaj več kot kakšno drobtinico potice, ki je niso uspeli okusiti, saj se je masovka končala prej, kot so lahko dojeli, kaj voditeljica  soočenja sploh hoče izvedeti od županskih kandidatov.

Se lahko v drugem krogu oblikuje protikandidat Zoranu Jankoviću?


Tokrat je predvolilna situacija v Ljubljani bistveno drugačna kot pred štirimi leti. Predvsem koalicijske stranke si želijo izboriti nekaj več oblasti v glavnem mestu, kot so je imele doslej.  Sedaj vedo, da jim to zagotavlja zgolj večje številu svetnikov. S tem pa so v shizofreni poziciji, saj hočejo nezdružljivo – Jankovića kot župana in sočasno zmanjšati njegovo absolutno moč tako, da Ljubljančani izvolijo več njihovih in ne Jankovićevih ter sočasno tudi ne kandidatov za mestne svetnike drugih list in strank. Janković zato ostaja brez resne konkurence, a tokrat bo za zmago verjetno potreben drugi krog. Zanj govori veliko število kandidatov tako vseh parlamentarnih in neparlamentarnih strank kot tudi zelo raznolikih list. Sama imena njihovih kandidatov tega ne nakazujejo. So pa dober alibi za tiste, ki bodo poskušali najti in obkrožiti »ne Jankovića«. Razen tega je na soočenju v studiu TV Slovenija izrazito izstopila že omenjena Desusova kandidatka za županjo Ljubljane Meta Vesel Valentinčič. S takšnim nadaljevanjem je lahko garant za drugi krog.

Lahko poplave, še posebno v Ljubljani, vplivajo na izide lokalnih volitev?

Zagotovo bodo imele velik vpliv na rezultate letošnjih volitev, saj je bil to dogodek, ki se bo trajno zapisal v spomin velike večine prebivalcev Slovenije. Najprej zato, ker gre za redek pojav velikih razsežnosti in je vanj vpleteno zares veliko število prizadetih občin. Pa zaradi neprofesionalnega vedenja in komuniciranja sedanjih županov v času vodne ujme. Tukaj je bil ljubljanski župan tisti kandidat, ki je ponujeno priložnost spretno izrabil v svojo korist. V škornjih je hodil po poplavljenih ulicah, pozorno prisluhnil občanom in stoično prenašal veliko grobih besed. Ob tem je kazal na državo kot krivca in obljubljal sprejemljivo rešitev. S takim vedenjem in ravnanjem je zagotovo zbral več pozitivnih kot negativnih točk.