sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Handelsblatt: ECB pritiska na Slovenijo, naj zaprosi za pomoč

Deli na:
Handelsblatt: ECB pritiska na Slovenijo, naj zaprosi za pomoč

Foto: Reuters

Evropska centralna banka (ECB) pritiska na Slovenijo, naj zaprosi za pomoč iz evropskega mehanizma za stabilnost (ESM), je poročal nemški dnevnik Handelsblatt, ki se sklicuje na vire v Bruslju.

V ECB niso želeli komentirati poročanja Handelsblatta, ki tudi ni razkril, na kakšen način naj bi centralna banka Sloveniji dala vedeti, naj prosi za pomoč.

Stanje slovenskih bank bo tema jutrišnjega sestanka finančnih ministrov evroobmočja v Vilni, kjer naj bi šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem od finančnega ministra Uroša Čuferja pričakoval poročilo o stanju v bančnem sistemu, zlasti po odločitvi o likvidaciji Factor banke in Probanke, je še pisal Handelsblatt.

Sestanek v Litvi

Zadnji dogodki v slovenskem bančnem sistemu bodo informativna točka na petkovem zasedanju evroskupine v litovski prestolnici Vilnius, so danes v Bruslju povedali viri pri EU. Finančni minister Uroš Čufer naj bi tako kolege obvestil o odločitvi Banke Slovenije za začetek postopka nadzorovane likvidacije Probanke in Factor banke.

Viri pri uniji so povedali, da gre za običajno prakso, če pride na nekem področju do večjih premikov. Pričakuje se tako, da bo Čufer evroskupino obvestil o razvoju dogodkov v slovenskem finančnem sistemu in o prihodnjih obetih zanj.

Viri pri EU so ob tem še posebej izpostavili petkovo odločitev Banke Slovenije o prestrukturiranju in nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke.

Viri ne pričakujejo, da bo razprava dolga, začetek likvidacije obeh manjših slovenskih bank pa vidijo kot pozitiven razvoj dogodkov. Ob tem poudarjajo, da gre za znak nujnega prestrukturiranja bančnega sektorja in priznanje izgub, ki so se nakopičile v bilancah obeh bank.

Odločitev Banke Slovenije, ki ga je z državnim poroštvom v skupni višini 1,03 milijarde evrov podprla vlada, viri vidijo kot dobrodošel korak, ki so ga slovenske oblasti v sodelovanju z Evropsko centralno banko (ECB) in Evropsko komisijo dobro pripravile. Kot pozitivno viri izpostavljajo tudi vlogo guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in ministrstva za finance.

Navedbe virov pri uniji so tako manj dramatične od današnjega pisanja nemškega poslovnega časnika Handelsblatt. Ta sicer tudi piše, da bo Čufer ministrske kolege obvestil o razmerah v slovenskem bančnem sistemu, a ob sklicevanju na neimenovane vire dodaja, da je evroskupina zaskrbljena glede sposobnosti Slovenije, da sama financira sanacijo razmer v bančnem sistemu.