Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Komisija o brezplačnikih orodje zastraševanja

Deli na:
Grims: Komisija o brezplačnikih orodje zastraševanja

Foto: Bobo

Po mnenju poslanca Branka Grimsa je pozitiven učinek te zgodbe, ki ga je vredno pozdraviti, to da se je razkrinkalo kot velika debela laž, "da naj bi se brezplačniki financirali s strani Patrie."

Poslanec SDS Branko Grims se je na današnji novinarski konferenci odzval na poročilo preiskovalne komisije o brezplačnikih. Ob tem je ponovno spomnil, da stranka SDS z brezplačnikoma Slovenski tednik in Ekspres ni imela nič. Posebej pa je izpostavil, da je predsednica preiskovalne komisije jasno in nedvoumno priznala, da komisija ni našla niti najmanjšega dokaza, da bi se denar od neke druge razvpite afere prelival v brezplačnike. "Teza, da so bili brezplačniki financirani z denarjem od Patrie, je bila v resnici temeljni kamen, na katerem so gradili še eno pravljico, ki se jim je sesula v prah," je dejal Grims. Obenem je dodal še, da tudi dejstvo, da  so ga protipravno razrešili kot predsednika komisije za preiskavo o oklepnikih 8x8 kaže, da se v koaliciji na smrt bojijo resnice, kajti "ko pade ena pravljica, se začnejo podirati domine druga za drugo, hišica iz kart pa se bo sesula v nič."
 
Poslanec je izpostavil, da se je sama preiskava zaradi njenega konca v celoti sprevrgla v farso, po njegovem mnenju pa bi nekateri morali resnično odgovarjati, med drugim tudi vrniti dodatke, ki so jih prejemali za opravljeno delo. Grims je spomnil, da zakon o parlamentarni preiskavi določa, da se ugotavlja politična odgovornost nosilcev javnih funkcij. "Ta komisija pa je svoje delo zaključila tako, da je v paniki preklicala že sklicane seje komisije, zato ker je prišel predlog, da bi tudi člani iz vrst SDS sodelovali pri pripravi poročila in ključnih končnih zaslišanjih in ni zaslišala niti enega samega nosilca javne funkcije," je dejal Grims. Ob tem se je posebej vprašal, kako je lahko parlamentarna komisija ugotavljala odgovornost, če pa niti enega nosilca javne funkcije ni zaslišala.
 
Poslanec je tudi poudaril, da komisija svoje končno poročilo še vedno skriva pred javnostjo, pri čemer se izgovarja na varovanje različnih tajnih podatkov. Grims je ocenil, da je skrivanje nepotrebno, "saj je bilo po istem zakonu celotno poročilo v zvezi z oklepniki 6x6 javno in so bili le v nekaterih delih in dokumentih, ki so bili že prej opredeljeni kot državna tajnost oziroma so imeli ustrezno stopnjo zaupnosti, prečrtani določeni podatki." Poslanec je še dejal, da člani parlamenta "ne moremo priti do poročila, ki je bilo predstavljeno na dveh tiskovnih konferencah, kar je navadna manipulacija." Ob tem je dodal tudi, da "če nimaš kaj pokazati, boš tisto skrival, čeprav trdiš, da je velik kup zlata."

Grims je opozoril tudi, da se je za različne trditve in obremenitve, ki jih člani komisije naštevajo, izkazalo, da ne držijo. "Če samo malo pogledamo nazaj - spomnimo, da je g. Hvauc, ko je bil zaslišan, javno povedal, da so popuste, kakršne so dajali konkretnima dvema brezplačnikoma, dajali tudi vsem drugim množičnim medijem, in to praviloma večje popuste, kot sta jih prejela ta dva brezplačnika," je spomnil poslanec. Po njegovem mnenju pa predsednica preiskovalne komisije v svojem poročilu neutemeljeno in očitna zlorablja dokumenta in izjave ljudi, ki so bili zaslišani na seji komisije.


 
Po mnenju poslanca je pozitiven učinek te zgodbe, ki ga je vredno pozdraviti, to da se je razkrinkalo kot velika debela laž, "da naj bi se brezplačniki financirali s strani Patrie." To je po njegovih besedah dobro tudi s strani politične kulture v Sloveniji, saj ima vsaka laž kratke noge in vseh ljudi ni mogoče dolgo vleči za nos.
 
Po Grimsovih besedah pa je negativen učinek poročila ta, da se je ta komisija v praksi pokazala zgolj kot orodje zastraševanja, "da ne bi kdo kdaj poizkusil z nekim novim, drugačnim, drugim vrednotam zavezanim medijem kot so tisti, ki so sicer že v večini. To pomeni, da niti tržnih niš najbrž nihče več ne bo upal izkoristiti, po tej izkušnji osebne in siceršnje diskreditacije, kot so je bili deležni tisti, ki so s tema dvema medijema poskušali obogatiti slovenski medijski prostor, " je dejal Grims. Ob tem je ocenil, da je končni učinek te komisije z demokratičnega vidika izrazito negativen, saj bo jasno in žalostno sporočilo komurkoli, ki bo želel začeti z novim medijem, naj tega ne stori, ker bo deležen obračunavanj in diskreditacije.
 
"Slovenski medijski prostor je izjemno pomemben, ker je vsa demokracija, če nimamo resnično pluralnih medijev in vsakomur vsak trenutek z različnih vrednostnih zornih kotov dostopne informacije o katerikoli relevantni temi družbenega življenja, demokracija samo farsa," je dejal mag. Grims in ob tem dodal, da bi bilo treba ugotavljati tudi politično odgovornost Melite Župevc in članom "menda" preiskovalne komisije, ki ni preiskala niti enega nosilca javne funkcije, šla pa je na obilico različnih obtožb. "To se ne dela. Celotno delo komisije je zaradi konca, kakršen je bil, povsem diskreditirano, zaradi ravnanja teh članov in predsednice komisije, pa je dan še en negativen madež podobi državnega zbora in delu vseh preiskovalnih komisij, kar pa je zelo slaba popotnica za prihodnost" je zaključil Grims.