Revija Reporter
Slovenija

Gregor Macedoni, novomeški župan: Glede prometa je Novo mesto žrtev svojega uspeha

Nenad Glücks

28. okt. 2018 20:00 Osveženo: 20:07 / 04. 11. 2018

Deli na:

Gregor Macedoni

Primož Lavre

Kot pravi novomeški župan Gregor Macedoni, so odpravili problem motnosti pitne vode, zaradi česar jo je bilo pred leti potrebno prekuhavati tudi po več kot 150 dni na leto. Lani in letos tega ni bilo treba niti en dan.

Po pridobljenem denarju so med najuspešnejšimi med slovenskimi občinami. Opozarja, da tudi zaradi pomanjkanja mostov čez Krko novomeška prometna infrastruktura zaostaja 20 let za potrebami. Državne institucije si žal zatiskajo ušesa pred podatkom, da zgolj en odstotek romskih otrok v občini konča osnovno šolo, brezposelnost med Romi pa je kar 99-odstotna.

Ugotavljate, da ste v prvem županskem mandatu opravili 90 odstotkov vsega, kar ste obljubili. Si torej obetate enako visok odstotek podpore na volitvah?

Volitve so preizkus, kako na realizirane projekte med zadnjim mandatom gledajo občani. Pričakujem, da bo razvojni model, ki smo ga zastavili, dobil podporo tudi za nadaljevanje. Končno besedo, ali ga bom lahko uresničeval, bodo imeli seveda volivci.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Macedoni spregovori o največjih projektih svoje občine; kakšen je cilj prenove mestnega jedra; zakaj je reka Krka še velik potencial občine; kaj lahko Novo mesto ponudi tujim investitorjem in turistom; zakaj pri komunalni ureditvi romskih naselij še dolgo ne bo pravega »zmagovalca«; kaj se je zgodilo s tožbami, s katerimi je Macedoni grozil svojim kritikom; kaj si misli o Marjanu Šarcu, ki se je z županskega mesta povzpel na čelo vlade.