Revija Reporter
Slovenija

Glavna obravnava zoper palestinskega azilanta, obtoženega za posilstvo mladoletnice, se po dveh letih še ni niti začela

Nenad Glücks
5 2.039

20. sep. 2023 12:25 Osveženo: 12:30 / 20. 9. 2023

Deli na:

Obdolženec za posilstvo Mustafa Alnajjar (levo od Faile Pašić v hidžabu) ob Urški Klakočar Zupančič in Marti Kos po volilni zmagi Gibanja Svoboda.

Bobo

Od vseh velikih besedah, kako so pri nas zaščitene žrtve posilstva, ostane bore malo, ko se je treba soočiti s pravosodno realnostjo. V resnici ne le, da država žrtev ne zaščiti, pač pa niti po dveh letih od prijave posilstva še vedno ne pride niti do začetka do glavne obravnave na sodišču, kaj šele do epiloga. Za ženske se po prijavi šele začne prava kalvarija.

Pred letom dni smo razkrili, da je (tedaj) 26 letni palestinski azilant Mustafa Alnajjar obdolžen za posilstvo (tedaj) 17-letnega dekleta sredi Ljubljane septembra 2021. Zgodba je posebej odmevala v javnosti, saj je bil Alnajjar v času posilstva in kasneje v razmerju z znano humanitarko Failo Pašić (od lani poleti nista več skupaj), ki je pred državnozborskimi volitvami delala v volilnem štabu Gibanja Svoboda in je svojega partnerja na volilni večer 24. aprila pripeljala na prizorišče, kjer so v Gibanju Svoboda pričakali izide in slavili zmago.

Tako se je znašel celo na fotografijah ob dveh podpredsednicah Svobode – Urški Klakočar Zupančič in (nekdanji) Marti Kos – in drugih vidnih članih. Pri stranki so sicer dejali, da niso nič vedeli o postopku zoper Alnajjarja, Failo Pašić pa so po razkritju odslovili.

Tožilka Alenka Jesenko sodišču ni predlagala pripora za obtoženca, zaradi česar se dekleta, s katerimi smo pred časom govorili, ne počutijo varne. Zdaj naj bi se obtoženi po besedah naših virov ukvarjal s taksi prevozi, pri prevozniku hrane Woltu so ga po razkritju zadeve odslovili.

A postopek na sodišču teče izredno počasi, kar žal v primeru žrtev zatrjevanih posilstev ni nič neobičajnega. In potem ženske pozivajo, naj prijavljajo posilstva? Da jih melje še pravosodje? Ker Alnajjar ni v priporu, je trajalo kar več mesecev, preden so mu s sodišča sploh uspeli vročiti obtožnico.

Pred dvema tednoma, petega septembra (dve leti, odkar je mladoletnica prijavila posilstvo!) je bil v zadevi na okrožnem sodišču v Ljubljani izveden predobravnavni narok, sodnica Polonca Valentinčič pa datuma glavne obravnave še vedno ni razpisala.