kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandal: tožilke pustile na cedilu mladoletnico – posilstva obdolženi Mustafa Alnajjar je ostal na prostosti in skušal priti v kontakt z dekletom (KOMENTAR)

Deli na:
Škandal: tožilke pustile na cedilu mladoletnico – posilstva obdolženi Mustafa Alnajjar je ostal na prostosti in skušal priti v kontakt z dekletom (KOMENTAR)

Obdolženec za posilstvo Mustafa Alnajjar in Faila Pašić - Foto: Primož Lavre

Ob nedavni aferi Smodej/Uranjek spolnega nasilja zoper ženske so vsi od policije in nevladnih organizacij naprej žrtve nasilja pozivali, naj stvari prijavijo na policijo, saj brez prijav z imeni in priimki ne more biti učinkovita pri preiskovanju kaznivih dejanj. Ob nekaterih očitkih, da policija svojega dela ne opravlja profesionalno, so pred nekaj dnevi le objavili, da so do zdaj zaznali deset kaznivih dejanj, osem žrtev in identificirali najmanj tri osumljence.

Toda od tu do postopka na sodišču in morebitnih obsodb je še dolga pot, ki zna biti za ženske trnova in enako travmatična, kot so bila zanje dejanja posilstev in spolnega nasilja. O tem priča primer, ki ga razkrivamo v tej številki Reporterja. Dobro leto dni je minilo, odkar je 17-letno dekle azilanta Mustafa Alnajjarja prijavilo za posilstvo, ki naj bi se zgodilo po njunem druženju v nočnem klubu sredi Ljubljane.

Toda 26-letni moški, ki ga dekleta, s katerimi smo govorili, opisujejo kot tipičnega spolnega predatorja, kljub sodni preiskavi (torej gre za utemeljeni sum), ni v priporu. Da ne sodi v pripor, češ da ni pripornih razlogov (begosumnost, ponovitvena nevarnost ali nevarnost vplivanja na priče), sta ugotovili kar dve tožilki z ljubljanskega okrožnega tožilstva.

Absurd je, da so takšnega tretmaja deležne ženske v večinoma feminiziranem tožilstvu in sodstvu.

In to kljub temu, da obstaja pričanje znanke prijaviteljice posilstva, ki je kriminalistu in na sodišču razložila, da je Alnajjar skušal s pomočjo nje celo priti v kontakt z mladoletnico, ki ga je prijavila. Tega mu ni omogočila, pač pa ga je prijavila tudi ona. Mar v tem primeru ne gre za nevarnost vplivanja na priče, ki je priporni razlog!?



Pomeni, da lahko mladoletno (!) dekle, ki je s podporo staršev zmoglo dovolj poguma za prijavo posilstva (o krivdi bo odločalo sodišče, če bo vložena obtožnica), katerikoli dan sredi Ljubljane sreča tega človeka. Pravosodni postopki v Sloveniji pa so dolgi in mučni. Žrtvam posilstev in spolnega nasilja se na ta način vnaprej odvzema pogum in zaupanje, da jih bodo državni organi zaščitili.

Kako naj se počutijo varne, potem ko so bile enkrat že hudo ranjene v telo in dušo? In tega se dekleta, ženske, zavedajo. Ni vprašanje, zakaj ni prijavljenih več tovrstnih kaznivih dejanj, pač pa jih je k sreči vsaj en del. Absurd je, da so takšnega tretmaja deležne ženske v večinoma feminiziranem tožilstvu in sodstvu.