thomas mathew crooks Svet24.si

Kaj je znanega o strelcu na predsedniškega ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

900234_plenkovic_andrej Necenzurirano

Gospodarji Hrvaške v Sloveniji delajo to, kar ...

nika kovac pl Reporter.si

Zaplankana Slovenija: lobistično ozadje - zakaj ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Hahaha! Pogačar objavil zmagoslavno fotografijo, ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Kolumnisti

Destruktivni molk: o samorefleksiji kulturniške družbe

Deli na:
Destruktivni molk: o samorefleksiji kulturniške družbe

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Pri aferi Dušan Smodej, na katerega se je na družbenih omrežjih vsul plaz obtožb o posilstvih in spolnem nasilju, ne gre zgolj za Smodeja. Skoraj nemogoče se zdi, da na podlagi vseh očitkov ne bi pristal v kazenskem postopku (če se le bo kakšno dekle opogumilo in ga osebno prijavilo na policijo), vendar tudi če pride do sojenja in obsodbe na visoko zaporno kazen, problem še zdaleč ne bo odpravljen. Kot niti v Cerkvi ni odpravljen problem pedofilije, če obsodijo posameznega duhovnika.

Kliše o kulturnikih, češ da gre v velikem delu za ljudi, ki živijo na račun dela drugih, pri čemer se gredo prazno kvaziumetnost ob obilici zaužitih drog in alkohola, je žal ravno afera Smodej pri mnogih utrdila. Posebej pri podpornikih SDS, kjer že dlje časa njihovi mediji slovenske kulturnike prikazujejo kot sprevržene družbene parazite. Vsekakor pa je sprevrženo, da so mnogi vedeli za obtožbe o spolnih napadih ali pa so jim bili na zloglasnih zabavah celo priče, pa niso storili nič zoper to.

Koliko so torej vedeli ljudje, ki so bili na teh zabavah. Kaj vse so videli, pred čim so si zatiskali oči, česa vsega niso nikomur povedali?

Ob množici anonimnih zapisov je toliko bolj pomenljivo besedilo na facebooku kuratorke Hane Ostan Ožbolt, iz katerega sledi, da je že pred letom dni vedela za obtožbe na račun Smodeja o spolnem nasilju in finančnih dolgovih. Z njim (oziroma njegovim Društvom Fotopub) je sicer s svojo fundacijo Ulay poslovno sodelovala. Potem ko je lani izvedela za obtožbe, pa je vse stike prekinila. Ob tem je Ostanova zapisala, da s Smodejem nikoli prej (niti ne med poslovnim sodelovanjem) ni bila na srečanjih ne v Fotopubu ne nikjer drugje.

Foto: Mediaspeed - Dušan Smodej leta 2021 na premieri igre Jacques in njegov gospodar v SNG Ljubljana.

Kuratorka, ki na slovenski kulturniški sceni nekaj pomeni, a se ni udeležila nobene od razvpitih zabav, je torej vedela, kaj se tam dogaja. Pa ne govorimo o drogiranju in opijanju, kar naj bi bilo »običajno in množično«, pač pa o kaznivih dejanjih. Koliko so torej vedeli ljudje, ki so bili udeleženi na teh zabavah. Kaj vse so videli, pred čim so si zatiskali oči, česa vsega niso nikomur povedali?

Del odgovora, zakaj širša javnost o tem ni nič vedela, se skriva na koncu teksta Ostanove: »Pred objavo te izjave sem omahovala nekaj dni. Razlog za to je bil majhen strah, da bi Dušan Smodej lahko kaj naredil meni ali moji družini.« Ni pa bilo vseh strah. Nekateri so pač imeli od Smodeja ali ljudi, povezanimi z njim koristi. Ali so si jih obetali. Ali pa so bili sostorilci.