viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

nuša Njena.si

Kmetija: Nuša pred šovom oklestila kilograme

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenska in vatikanska cerkvena mafija sodelujeta pri prikrivanju spolnih zlorab, pravi duhovnik Janez Cerar

Deli na:
Slovenska in vatikanska cerkvena mafija sodelujeta pri prikrivanju spolnih zlorab, pravi duhovnik Janez Cerar

Janez Cerar - Foto: Primož Lavre

Ni dovolj samo poslušati, ampak slišati, žrtve spolnih zlorab je treba tudi resno vzeti, opozarja duhovnik Janez Cerar. V iniciativi Dovolj.je se posveča zaščiti žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Sloveniji.

V intervjuju Cerar pojasnjuje, da je treba v središče postaviti žrtev zlorabe, resno vzeti njenega storilca in resno doumeti okolje, v katerem je prišlo do zlorabe.

Med letošnjim izobraževanjem na Inštitutu za antropologijo Univerze Gregoriana, kjer se je posvetil študiju širjenja preventive spolnih zlorab v Katoliški cerkvi, se je že drugič v zadnjih dveh letih srečal s papežem Frančiškom. Kje in kako je potekal njun pogovor in kakšen je Cerarjev pogled na delovanje papeža? Pojasnil je tudi, ali gre v odnosu med papežem in kardinalom Francem Rodetom za znanstvo ali za prijateljstvo.

Kako vsi ti problemi, s katerimi se sooča Cerkev, predvsem škandali zaradi zlorab, vplivajo na duhovnike? Ali je zdaj že večje razumevanje za njegovo delovanje v iniciativi Dovolj.je ali prihaja le še do večjih napetosti?

Kaj kot duhovnik, ki je dolga leta bival v Južni Ameriki, pogreša v Cerkvi na Slovenskem?Kakšne so možnosti sodelovanja žensk v cerkveni hierarhiji in kako učinkovito se mu zdi delovanje potujočih duhovnikov? Kako se o problematiki zlorab seznanja veroučne učence, starše, katehete in duhovnike?

Kako se na spolne zlorabe v Cerkvi odzivamo mediji in čemu bi morali dati večji poudarek? Kaj je o medijih dejal papež Frančišek?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24