Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsedujoča svetu JAK Gabriela Babnik Ouattara: Je Mitja Ličen sploh še kredibilen član sveta Javne agencije za knjigo?

Deli na:
Predsedujoča svetu JAK Gabriela Babnik Ouattara: Je Mitja Ličen sploh še kredibilen član sveta Javne agencije za knjigo?

Direktor Založbe Goga Mitja Ličen - Foto: Radio Krka

Predsedujoča svetu Javne agencije za knjigo (JAK) Gabriela Babnik Ouattara je članu sveta te agencije Mitji Ličnu napisala oster dopis, ko je prišla na dan njegova sedanja povezava z nekdanjo direktorico JAK Renato Zamida. Slednja je bila nedavno razrešena zaradi ugotovljenih številnih nepravilnosti in celo protipravnega ravnanja.

Med drugim je Zamido odneslo, o čemer smo obširno poročali na Reporterju, ker je sklenila pogodbo z novomeško založbo Goga za oddajo prostorov sredi Ljubljane v lasti JAK za kavarno-knjigarno. Zamida je s podpisom pogodbe za kar pet let oddala prostore velike 55 kvadratnih metrov založbi Goga za gostinsko in knjigarniško dejavnost za zgolj 600 evrov na mesec plus 150 evrov pavšala za stroške. Razpis je bil narejen na način, da je vse druge morebitne interesente izključeval iz konkurence. Pri čemer je direktor založbe Goga Mitja Ličen hkrati član sveta JAK! Ta sanjski posel za založbo je po razkritju v medijih propadel (je ničen), zadevo preučuje Komisija za preprečevanje korupcije.

Toda zgodba je dobila zdaj nadaljevanje. Po odstavitvi Zamide z mesta direktorice JAK pa Ličen nanjo nikakor ni pozabil. Nedavno je Center za kreativnost (nacionalni razvojno-podjetniški spodbujevalnik za kreativce in kulturnike) oddal projekt sofinanciranja v vrednosti 40 tisoč evrov založbi Goga. Projekt »Literarna agencija Goga« za preboj založbe na tuje trge. Za ta namen bodo vzpostavili novo delovno mesto literarnega agenta za »konsolidacijo dejavnosti, mednarodno mreženje in predvsem prodajo pravic tujim založnikom«. Kdo bo za založbo Goga vodil ta projekt, koga je izbral direktor Ličen? Uganili ste, ravno nekdanjo direktorico JAK Renato Zamida (kot mentorico), ki mu je prej urejala sanjski posel poceni najemanja prostorov sredi Ljubljane!

Kot smo omenili na začetku članka, je trenutna vodja sveta JAK Gabriela Babnik nad takšnim ravnanjem Lična ogorčena. Nanj je kot na člana sveta JAK naslovila dopis, ki ga v celoti objavljamo:

Spoštovani gospod Mitja Ličen,

na Vas se obračam v zvezi z javno objavljenim sporočilom CZK-ja (Center za kreativnost) o podprtem projektu založbe GOGA, v katerem je kot mentorica navedena  bivša direktorica Javne agencije, gospa Renata Zamida.


Stvar je skrajno nenavadna, saj je bivša direktorica prav Vaši založbi nezakonito oddala prostore. Ne vem, če ste vi, gospod Ličen, kdaj razumeli in zaobjeli, da ničnost pravnega posla predstavlja najhujšo civilnopravno sankcijo, ki je predvidena za najhujše napake pravnega posla. Pri oddaji prostorov torej nikoli ni šlo zgolj za neko manjšo napako kot ste to poskušali prikazati z bivšo direktorico (in posledično so tudi navajanja bivše direktorice v medijskem prostoru, da proračunski inšpektor ni ugotovil nepravilnosti pri pregledu postopka oddaje stvarnega premoženja v najem, samo stvar bitke za interpretacijo zakonodaje, saj ima proračunski inšpektor, to ste do sedaj menda že zaobjeli, omejene zakonske pristojnosti).

In kot da Vam ni bilo dovolj, zdaj še jasne povezave med gospo Zamida in založbo Goga.

Verjamem, da ste kot Svetnik seznanjeni z Zakonom o javnih agencijah, posebej z 12. členom, kjer je govora o konfliktu interesov, ter še posebej s 16. členom, ki med drugim navaja, da smo svetniki dolžni delovati nepristransko in s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika, predvsem pa smo odgovorni za škodo, ki je nastala kot posledica kršitve (v Vašem primeru bo teh kršitev kar več) naših dolžnosti.

Kot predsedujoča Svetu Vas torej vljudno naprošam, da temeljito razmislite o celotni zadevi, in nam na naslednji seji Sveta o tem tudi verodostojno poročate. S svojimi posli z bivšo direktorico nižate ugled Javne agencije za knjigo, ter s tem tudi Sveta. S pomočjo Vaših odgovorov bomo, vsaj upam tako, prišli do tega, ali ste sploh še kredibilen član Sveta Javne agencije.

Z odličnim spoštovanjem,
Gabriela Babnik Ouattara