Revija Reporter
Slovenija

Orlandu Uršiču iz založbe Litera je prekipelo: častilcem Renate Zamida, razrešene direktorice Javne agencije za knjigo, je nalil čistega vina

Nenad Glucks

28. dec. 2020 14:03 Osveženo: 14:07 / 28. 12. 2020

Deli na:

Renata Zamida.

Bobo

V javnem pismu je Orlando Uršič še enkrat navedel, kaj vse je Zamida na Javni agenciji za knjigo počela narobe. Poleg tega opozarja, da glede opevanega projekta Frankfurt (Slovenija bo leta 2023. častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu) nekdanja direktorica svetu JAK ni pojasnila, za kaj je bilo porabljenih 1,4 milijona evrov namenskih sredstev. Uršič piše tudi o ignoranci, omalovaževanju in smešenju, ki ga je bil deležen od vodstva JAK in nekaterih članov agencije.

Ob kampanji večinskih medijev in opozicije v zvezi z razrešitvijo direktorice JAK Renate Zamida je prekipelo članu sveta agencije Orlandu Uršiču. Zamido je sicer vlada na predlog sveta JAK razrešila prejšnji mesec, a gonja zoper to se še ni čisto polegla. Poudariti velja, da je bila gospa razrešena ne zaradi »kadrovskega cunamija« sedanje vlade, pač pa enostavno zato, ker je delala nezakonito, netransparentno in protipravno, o čemer natančno piše tudi Uršič v svojem pismu. Slednji je sicer glavni urednik založbe Litera.

Javno pismo glavnega urednika založbe Litera Orlanda Uršiča objavljamo v celoti

Kako sprevrženo so nekateri mediji branili pozicijo Zamide, priča primer novinarke Špele Kožar s TV Slovenija, pri kateri ideološka zaslepljenost večkrat prevlada nad kritično novinarsko distanco. Tako je recimo pred meseci Kožarjeva poročala, češ da ministra za kulturo Simonitija pri zavzemanju za razrešitev Zamide »ni prepričal niti podpis kar 224 državljanov«. Pozor, ni važno kakšne nepravilnosti in protipravnosti na položaju počneš, za novinarko TVS je argument, da imaš »podpise državljanov«!? Ob tem, da ima seveda del teh »državljanov« od tistega, ki mu stopijo v bran, zelo konkretne materialne koristi. Mimogrede, pobudo za razrešitev je dal že prejšnji minister za kulturo v Šarčevi vladi Zoran Poznič iz stranke SD.