hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fiskalni svet: Najprej je treba zagotoviti sredstva za zdravstvo, nato poskrbeti za ohranitev delovnih mest

Deli na:
Fiskalni svet: Najprej je treba zagotoviti sredstva za zdravstvo, nato poskrbeti za ohranitev delovnih mest

Fotografija je simbolična. - Foto: Občina Šentrupert

Ukrepi v zakonu za zajezitev epidemije koronavirusa in omilitev njenih posledic so po oceni fiskalnega sveta v pretežni meri vsebinsko skladni s priporočili mednarodnih organizacij in po obsegu primerljivi z ukrepi, sprejetimi v drugih državah. Obsežno in večplastno učinkovito ukrepanje države je po njegovi oceni upravičeno.

"Kljub upravičenosti začasnega odstopanja od srednjeročne javnofinančne vzdržnosti pa z upoštevanjem razprav ob sprejemanju zakona pozivamo vse deležnike, da ob sprejemanju nadaljnjih ukrepov še bolj kot v dosedanjem procesu zasledujejo načela usmerjenosti ukrepov v odpravljanje posledic epidemije, njihove preprostosti in časovne omejenosti," so v današnjem sporočilu za javnost izpostavili v fiskalnem svetu.

Ob zavedanju povečane splošne socialne in ekonomske negotovosti in hkrati ob precejšnjem javnofinančnem strošku ukrepanja priporočajo tehtnejši razmislek, kdaj oziroma v kateri fazi spopadanja z epidemijo bi bili določeni ukrepi najbolj učinkoviti oziroma kdaj bodo časovno primerni morebitni spodbujevalni ukrepi za ponovni zagon gospodarstva.


Kot so pojasnili, je namreč od kombinacije sprejetih ukrepov in njihove izvedbe ključno odvisno, ali bo slovensko gospodarstvo zaključek epidemije pričakalo v kondiciji, ki bo omogočala čim hitrejši izhod iz krize. Hiter izhod iz krize in s tem povrnitev zaupanja predstavlja enega od nujnih pogojev za zagotavljanje socialne varnosti in ekonomske blaginje ter tudi za zagotavljanje javnofinančne vzdržnosti na daljši rok.

Mednarodne organizacije priporočajo uvajanje ukrepov v takšnem sosledju, ki v čim večji meri in čim bolj učinkovito naslavljajo posamezna prizadeta področja. "Po teh priporočilih je treba najprej zagotoviti ustrezna sredstva za potrebe zdravstvenega sistema. V naslednji fazi je nujno poskrbeti za ohranitev delovnih mest in zagotoviti čim bolj normalno delovanje gospodarstva," so zapisali.

Fiskalni svet je sredi marca ocenil, da razglasitev epidemije omogoča uveljavitev izjemnih okoliščin za ukrepe, namenjene blaženju posledic, in s tem tudi začasno odstopanje od srednjeročne uravnoteženosti javnih financ. Napovedi nakazujejo globok padec gospodarske aktivnosti. Ta bo skupaj z doslej sprejetimi ukrepi letos povzročil visok primanjkljaj in s tem tudi višji dolg sektorja država.