Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fides: Vlada manipulira in laže

Deli na:

V zdravniškem sindikatu Fides ne nasprotujejo odpiranju kolektivne pogodbe za zdravnike, kar sta jim očitala predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda in minister za zdravje Dorjan Marušič. Ta sta po včerajšnjem sestanku pogajalcev sindikata in vlade sporočila, da je Fides takšno možnost zavrnil.

V zdravniškem sindikatu Fides ne nasprotujejo odpiranju kolektivne pogodbe za zdravnike, kar sta jim očitala predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda in minister za zdravje Dorjan Marušič. Ta sta po včerajšnjem sestanku pogajalcev sindikata in vlade sporočila, da je Fides takšno možnost zavrnil.

Sindikat Fides je, kot navajajo v sporočilu za javnost, v ponedeljek "že drugič kot še eno od možnih rešitev položil na mizo možnost odpiranja kolektivne pogodbe za zdravnike".

Marušič pa je na novinarski konferenci po ponedeljkovem sestanku s predstavniki zdravniških organizacij sporočil, da se je kot možna rešitev problema, ki utegne nastati zaradi umika zdravniških soglasij za delo preko polnega delovnega časa, izpostavilo odprtje kolektivne pogodbe z zdravniki. Pri tem je dejal, da odprtju pogodbe zdravniške organizacije nasprotujejo.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je na današnji novinarski konferenci poudaril, da vladna stran na ponedeljkovem sestanku s predstavniki zdravniških organizacij ni ponudila nič. Kuštrin tudi zavrača trditve Kende, da je Fides v ponedeljek naredil nazaj. "Izjave Kende so poskus prenašanja bremena odgovornosti za nedejavnost vlade na ramena zdravnikov," pravi predsednik sindikata.

Kenda je pred današnjo sejo zdravstvenega sveta dejal, da ga je izjava Fidesa in njenega predsednika užalila in prizadela. Ob tem je dejal, da v svojih izjavah v preteklem mesecu ni bil prizanesljiv niti do vlade niti do Fidesa.

Pojasnil je, da si je ves čas prizadeval prepričati vlado, da je naredila izvirni greh, ki ga je treba popraviti. "Cela zgodba je šla v to smer, da bi dosegli kompromis oz. podpisali sporazum preden bi se zadeva zlomila na hrbtih bolnikov," pravi Kenda.


Glede ponedeljkovega sestanka med vladnimi predstavniki in predstavniki zdravniških organizacij pa predsednik zdravstvenega sveta pravi, da je verjetno ena polovica udeleženih na sestanku slišala povsem drugo zgodbo kot pa druga polovica.

Možnost odpiranja kolektivne pogodbe se je Fidesu sprva res zdela preveč oddaljena rešitev, so zapisali v sporočilu za javnost. Vendar pa so se po podrobnem pregledu pravnih možnosti odprtju pogodbe odločili dati možnost in o tem obvestili tudi predsednika vlade.

Kot navajajo v sindikatu, jim "ni pomembno, čigava rešitev bo prispevala k temu, da bo vlada zdravnikom in bolnikom vrnila, kar jim je vzela". Ne pristajajo pa na manipulacije in laži, poudarjajo. "Podprli bomo vsako rešitev, ki bo popravila krivico, storjeno zdravnikom. Žal vladna stran v vseh teh mesecih ni ponudila še nobene rešitve," so zapisali.

Kuštrin je na današnji novinarski konferenci še dejal, da preklic soglasij zdravnikov za delo preko polnega delovnega časa s 1. septembrom še vedno velja. Kot pojasnjuje, ne more preklicev soglasij umakniti niti on sam niti Fides. Vsak posameznik bo moral oceniti, ali bo še naprej prostovoljno delal preko polnega delovnega časa, je še dejal Kuštrin in pri tem poudaril, da "mnogi preklica ne bodo umaknili nikoli več".