Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štrukelj: Kaže, da bomo poslušali predavanje vlade

Deli na:
Štrukelj: Kaže, da bomo poslušali predavanje vlade

Foto: Arhiv Reporterja

Konfederacija sindikatov javnega sektorja bo šla v pogovore z vlado brez predsodkov in brez vnaprejšnjih stališč, je pred ponedeljkovo razširjeno sejo Ekonomsko-socialnega sveta na Brdu pri Kranju za STA povedal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Vlada bo namreč v ponedeljek socialnim partnerjem predstavila širšo javnofinančno in makroekonomsko sliko, predstavila pa bo tudi izhodišča za nov socialni sporazum.

"Žal ugotavljam, da je dnevni red ponedeljkove seje tak, da najprej predsednik vlade in nato nekaj ministrov povedo svoje, pod točko razno na koncu je pa razprava. To se mi ne zdi najboljši začetek, saj spet kaže na neko predavanje, kjer naj bi nekateri povedali, kako je, drugi pa poslušali," je dejal Štrukelj.
 
Kot je povedal, pričakuje, da se bo vlada držala predvsem tistega, kar je že podpisala, in sicer izjave, ki govori o tem, da enostranskih posegov v plače, pokojnine in socialne transferje brez dogovora s sindikati ne bo. Želi si, da bi v ponedeljek premier Janez Janša pojasnil, zakaj SDS, ki jo vodi, izjave 22. decembra kot edina parlamentarna stranka ni podpisala.
 
Trenutni položaj v državi je po Štrukljevem mnenju zahteven, a ni tako dramatičen, kot ga prikazuje predsednik vlade. Pričakuje, da bodo lahko aktivno sodelovali in v socialni sporazum vnašali elemente, ki bodo na koncu sicer kompromis, a ne le na račun majhnega človeka in tistih, ki imajo že tako malo.
 
Janša je v četrtek povedal, da želi, da bi nov socialni sporazum sklenili do 20. junija. Po Štrukljevem mnenju je rok realen, če vladna stran od sindikatov ne bo zahtevala nemogočega. "Začela je z nekaterimi predlogi, ki so nemogoči. Na primer privarčevati 800 milijonov evrov v enem letu, napoved odpuščanj in grožnje s tem, da ne bo denarja za plače policistov in učiteljev. Želel bi si, da bi bili toni bistveno bolj umirjeni in bolj dialoško naravnani," je še povedal.