cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Naš minister je zdržal dve leti, njihova ministrica pa niti en mesec

Deli na:
Erjavec: Naš minister je zdržal dve leti, njihova ministrica pa niti en mesec

Foto: Bobo

Po odstopu ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza se tudi danes še vrstijo odzivi in ugibanja o njenem nasledniku. Kot kaže, bi Danijel Bešič Loredan, ki je v torek že dejal, da bi bil načeloma pripravljen sprejeti izziv, v koaliciji lahko dobil podporo. Nekateri ob tem poudarjajo še, da se ne smejo obtoževati, kdo je za nastale razmere bolj kriv.

Koalicijski partnerji se namreč odzivajo tudi na torkove besede premierke Alenke Bratušek, ki je med drugim izrazila obžalovanje, da delu koalicije v pogovorih o novem zdravstvenem ministru pred imenovanjem Trop Skaze ni bil po godu Igor Šoltes. Žal pa ji je tudi, da je na mesto zdravstvenega ministra pred letom dni predlagala Tomaža Gantarja iz kvote DeSUS, ki je pred časom odstopil.

"Premierka je malo razočarana," danes pravi prvak DeSUS Karl Erjavec. Kot dodaja, so veliko pričakovali od Trop Skaze, a "vidimo, da ni zdržala niti en mesec". Zato sam razume Bratuškovo, da "išče razloge drugje", a je po njegovih besedah treba vedeti, da v zadnjih desetih letih na področju zdravstva praktično nihče od ministrov ni uspel z nobeno pravo reformo, in to zaradi korupcije in lobijev, ki obvladujejo to področje.

"Ampak jaz na premierko nisem jezen zaradi te izjave. Naš minister je zdržal dve leti, njihova ministrica pa niti en mesec," je danes v DZ še dejal Erjavec.

Han pa je znova poudaril, da je glede Šoltesa očitno prišlo do nesporazuma, saj da ni bil nikoli predstavljen kot kandidat za ministra za zdravje. "Če bi želeli Šoltesa resnično imeti kot kandidata, bi to storili tako, kot so pri Trop Skazi, kjer so bili skrivnostni, potem pa prišli ven z imenom," je pristavil. Po njegovem mnenju bo koalicija "morala zajeti malo sape" in se prenehati obtoževati.

Kako bo Bratuškova ravnala v prihodnje, se sicer še ni odločila, se je pa o možnosti prevzema ministrstva že pogovarjala z nekaterimi posamezniki, med njimi je bila v stiku tudi s kirurgom Bešičem Loredanom. Ta je za STA v torek dejal, da je načeloma pripravljen prevzeti funkcijo ministra, a da se najprej mora sestati tudi z Bratuškovo in s koalicijo.

Ker je Bratuškova vodja PS, je pričakovati, da bi koalicijski poslanci te največje vladne stranke podprli Bešič Loredanovo kandidaturo, če bi do nje prišlo. Ustrezen kandidat se zdi tudi Erjavcu, tudi prvak DL Gregor Virant je za STA zagotovil, da bi ga DL podprla.

Bolj previden pa je Han, ki je za STA poudaril, da Bešič Loredan še ni uraden kandidat in da se bodo v stranki o tem odločali, ko oziroma če bo kandidiral. Sam osebno, dodaja, sicer ne bi imel nič proti, a "ni dobro, da se licitira z imeni, preden je kakšen kandidat uraden".

"Gre za preveč zahteven resor, da bi se že na začetku zaradi nepotrebnih izjav ljudje, ki so sposobni, odločali ali ne za tako pomembne funkcije," je še povedal in dodal, da bo vsak kandidat za SD sprejemljiv, če bo spoštoval koalicijsko pogodbo.

Erjavec se je sicer danes dotaknil tudi tega, da Trop Skaza ni želela razkriti, kdo so tisti, ki naj bi nanjo izvajali pritiske, kar je navedla kot razlog za ponedeljkov odstop.

"Saj ta imena so jasna, slej kot prej jih bo predstavil tudi Nacionalni preiskovalni urad," meni Erjavec. Po njegovi oceni gre za "vse tiste, ki sodelujejo na razpisih v zdravstvenem sistemu in ki mastno zaslužijo". Kot primer je izpostavil vzdrževanje operacijskih miz, kjer je "kar naenkrat lahko pogodba drugačna, kot je bila pred tem".