Revija Reporter
Slovenija

Energetski mrk: Na vidiku težave distribucije električne energije

Gašper Petovar
4 3.052

14. nov. 2021 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Redkokdo je pomislil, da bo ob vse večji porabi električne energije prišlo do težav na električnem omrežju. Na novi Zelandiji so pred časom bila cela mesta brez elektrike zaradi preobremenjenega omrežja. V ZDA se izpadi elektrike vrstijo po tekočem traku. Tudi ponekod po Evropi že ugotavljajo, da bodo omrežja težko prenesla vse večji pretok. Kako pa je s tem v Sloveniji?

V novem Reporterju smo se lotili slovenskega omrežja in prišli do nekaterih presenetljivih odgovorov. Denimo kam se na svetovni lestvici zanesljivosti omrežja uvršča Slovenija.

Na ELESU, ki skrbi za prenosni del omrežja so pojasnili kje bi znalo priti do težav v prihodnje in zakaj. Prav tako so za novo številko Reporterja odgovorili kateri dejavniki vplivajo na omrežje in morebitne težave pri distribuciji elektrike.

Zakaj je Severna Primorska v slabšem položaju glede prenosa elektrike v primerjavi z ostalo Slovenijo? Tudi na to vprašanje smo dobili odgovor.

Na Elesu so za našo revijo povedali še kako načrtujejo vzdrževalna dela, obnovitve na visokonapetostnih daljnovodih in kaj je najpomembnejše pri načrtovanju prihodnjih naložb.

Glede na to, da so v tujini izpade elektrike povzročili celo ptiči, balini, kače in polži nas je seveda zanimalo, če je tudi pri nas kdaj prišlo do kakega takega dogodka. In v katerem delu Slovenije so glavni razlog za težave pri dobavi elektrike ljudje.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24