Revija Reporter
Slovenija

Ekskluzivno: spregovoril je šofer zloglasnega Ivana Mačka – Matije

Biserka Karneža
7 2.253

31. mar. 2019 20:00

Deli na:

Brane Skol je bil desetletja osebni šofer Ivana Mačka in Edvarda Kardelja.

Biserka Karneža

Zadobrova pri Ljubljani je od nekdaj znana po Mačkovem rodu. Od tod sta bila doma komunistični krvnik Ivan Matija Maček, strah in trepet mnogih, celo lastnih sorodnikov, ter Pepca Kardelj, ki ni bila Mačkova sestra, kot še vedno velja zmotno prepričanje, pač pa njegova sestrična.

V zadnjih letih življenja Ivan Maček Matija ni bil zaželen v domačem kraju. Nekateri sorodniki mu niso mogli odpustiti povojne nacionalizacije, ko so izgubili premoženje.

Ob obisku Zadobrove, kjer še stoji Mačkova rojstna hiša, smo izvedeli za tri Mačkove družine. Pri Malnarčkovih je bil rojen Ivan Maček Matija, njegova sestrična Pepca, poročena Kardelj, se je rodila v hiši Pri Matjačevih kot najmlajša izmed osmih otrok.

Kakšna je bila v očeh sorodnikov Pepca Kardelj, ko se je k njim pripeljala na obisk z osebnim šoferjem in kot nebo modrim mercedesom?

Kaj se je zgodilo, ko se je Ivan Maček Matija hotel prikupiti sorodnikom s steklenico viskija?

Zakoncev Kardelj in Ivana Mačka se spominja njihov osebni šofer Brane Skol iz Vira pri Domžalah. Kot šofer je bil na voljo Pepci povsod, tudi v tujini. Kako se je obnašala Jovanka, kadar je bila v družbi Pepce in Mačkove žene Cvete?

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24