Revija Reporter
Svet

Azilanta, osumljena umora otroka, dobila 17 tisočakov od švedske vlade

Reporter

2. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Par prosilcev za azil je bil osumljen umora petmesečne hčerke, oproščena pa sta bila, ker se tožilstvo ni moglo odločiti, kdo naj bi bil morilec.

Junija lani je bila v domu za azilante v švedskem mestu Sunne najdena brutalno pretepena pet mesecev stara deklica s hudo poškodbo glave. Otrok je kasneje umrl v bolnišnici, znašanja nad deklico pa sta bila osumljena njena mati in oče. Ker tožilstvo ni moglo z gotovostjo trditi, kateri od staršev je ubil otroka, je bila mati oproščena in zdaj je upravičena do odškodnine.

Med sojenjem sta 20-letni oče in 26-letna mati pripovedovala nasprotujoči si zgodbi in drug drugega sta krivila za smrt dojenčice. Tožilstvo je bilo prepričano, da sta kriva, ni pa moglo dokazati, kdo od njiju je usodno poškodoval deklico, zato sta bila oproščena.

Med sojenjem je prišlo na dan tudi, da se je mati sodišču zlagala glede svoje identitete. Vseeno je terjala odškodnino 164.000 kron (17.260 evrov) in jo tudi dobila. Podobno odškodnino naj bi zahteval dekličin oče, njegov odvetnik pa je vse skupaj komentiral: "Tako je, če živimo v družbi, kjer vladajo zakoni. Tako je, če si spoznan za nedolžnega."