Jennifer Lopez Odkrito.si

Z zasebnimi nastopi služi vrtoglave zneske

MEGLA Svet24.si

Tedenski horoskop: naprej po poti, čeprav ...

Toše Proeski in Dolores Lambaša Petisvet.si

Na cesti, ki je vzela Tošeta, slišijo otroški ...

janković_lokalne volitve 18 Svet24.si

Janković slavi, Janša pa o tem, kdo ga lahko ...

tjasa salamun Svet24.si

Tjaša je uresničila željo po motorni žagi

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

Iryna Osypenko Nemec Njena.si

Koga je izbrala Iryna Osypenko?

Slovenija

Raziskovalca o kriminalnih temeljih bivšega režima

Deli na:
Raziskovalca o kriminalnih temeljih bivšega režima

Foto: Primož Lavre - Igor Omerza in Rado Pezdir

Igor Omerza in Rado Pezdir sta v novi knjigi z naslovom Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB poskrbela za šokantna razkritja ob 50-letnici Titove teritorialne obrambe.

Ta je bila vse od začetka sestavni del takratne JLA, kot nekakšen njen gverilski del. Raziskovalca v knjigi opisujeta, kako so posamezniki zlorabili TO za svoje zasebne posle, zakaj so nabavljali opremo iz črnih fondov. Glavna akterja teh kriminalnih poslov sta bila Niko Kavčič in Miloš Ogrizek. Pezdirja in Omerzo smo tudi vprašali, koliko udbovskega denarja je še v tujini in ali se zdaj z investicijami vrača v Slovenijo.

Pred nekaj tedni smo praznovali 50. obletnico ustanovitve teritorialne obrambe. Vse od začetka je bila sestavni del takratne JLA. Koliko je bila sploh v resnici samostojna in slovenska vojska?

Omerza: Pripadniki TO v socialistični Sloveniji so bili večinoma Slovenci, vendar pa je njen ustanovitelj Tito. V to sta ga prepričala Vladimir Bakarić in Edvard Kardelj, medtem ko je bila vojska proti, zato so bile vseskozi težave in so si TO toliko podredili, da je celo njen zadnji slovenski poveljnik pomagal pri njeni razorožitvi oz. samorazorožitvi maja 1990. Bila je sestavni del jugoslovanskih oboroženih sil. Šele po nastopu Demosove vlade se je, kolikor jo je ostalo po razorožitvi, preobrnila v osamosvojitveno silo. TO ni bila nič tako posebno slovenskega v propadli Jugi, da bi bilo datum njene ustanovitve vredno ali modro praznovati.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 Omerza in Pezdir poudarjata, da je bilo slovensko vodstvo popolnoma lojalno Titu in Jugoslaviji; spregovorita o koruptivni naravi Nika Kavčiča, ki je v shemah vzporednega bančništva sprejemal gotovino na roke; razkrijeta, dejanje, zaradi katerega je Janez Zemljarič postal šef Udbe; izpostavita, da Nika Kavčiča niso odnesle liberalne ideje, temveč kriminalni posli; povesta, zakaj sta se Milan Kučan in Niko Kavčič tako dobro ujela.