bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mrtvo morje bi se lahko do leta 2050 posušilo

Deli na:
Mrtvo morje bi se lahko do leta 2050 posušilo

Foto: Reuters

Mrtvo morje bi se lahko do leta 2050 posušilo, zato Izrael in Jordanija načrtujeta cevovod iz Rdečega morja, s katerim naj bi to težavo rešili. A ob tem se po poročanju nemškega Deutsche Welle postavlja vprašanje, ali ne bi to stanja Mrtvega morja le še poslabšalo.

Jordanija in Izrael sta nedavno po več kot desetletju razprav podpisala dogovor o gradnji 180 kilometrov dolgega cevovoda, s katerim naj bi vodo iz Rdečega morja speljali v Mrtvo morje. S tem naj bi Mrtvo morje prišlo do vode, ki jo nujno potrebuje.

Zaradi visokih temperatur skozi vse leto je namreč količina vode, ki iz njega izhlapi, večja od dotoka. Preostanek pa je vedno bolj slan. Po ocenah nekaterih strokovnjakov gladina Mrtvega morja vsako leto upade za meter, do leta 2050 pa bi se lahko povsem posušilo.

Mrtvo morje je desetkrat bolj slano kot svetovni oceani, njegov glavni vir napajanja pa je bila nekdaj reka Jordan. Od 60. let minulega stoletja sta Izrael in Jordanija začela vodo iz Jordana v namakalne namene speljevati drugam.

Pomanjkanje vode v Mrtvem morju medtem močno vpliva na njegov ekosistem. Mrtvo morje namreč ni dejansko mrtvo, nad življenjem v njem so biologi očarani že stoletja. "Življenje cveti predvsem tam, kjer v Mrtvo morje vstopa sladka voda," je povedal Juval Arbel z izraelske veje okoljevarstvene organizacije Friends of the Earth.

Voda ni izjemno bogata le s soljo, temveč tudi z minerali. Blato na njegovi obali že stoletja, če ne tisočletja, uporabljajo v zdravilne namene. Bolniki z vsega sveta tja potujejo predvsem zaradi zdravljenje kožnih bolezni, kot sta nevrodermatitis in luskavica.

S cevovodom, ki ga načrtujejo Izrael, Jordanija in Svetovna banka, naj bi rešili problem vode v Mrtvem morju. Prek 847 milijonov evrov vrednega cevovoda naj bi letno iz Rdečega morja izčrpali 300 milijonov kubičnih metrov vode, ocenjuje jordanski minister za vodo Hazem Naser. Količino bi lahko nato ščasoma povečali na do dve milijardi kubičnih metrov letno.

Nekaj te vode bi, potem ko bi prečkala več hidroelektrarn, steklo v Mrtvo morje, preostanek pa bi prek tovarne za razsoljevanje speljali na različna območja Izraela, Jordanije in Palestine.

A več okoljevarstvenih skupin je posvarilo, da bi lahko ta velikopotezni projekt škodil okolju Mrtvega morja. "Kemična sestava Rdečega morja je zelo drugačna od vode v Mrtvem morju, ni ju mogoče preprosto mešati," je poudaril Arbel, ki se boji, da bo mešanje različnih voda povzročilo velike količine sadre. To pa bi lahko porušilo krhko ravnovesje ekosistema Mrtvega morja.

Arbel je izpostavil še, da je količina vode, ki bi pritekla v Mrtvo morje, mnogo premajhna. "Verjetno bo kanal naredil več škode kot koristi," je obžaloval. Kot alternativo cevovodu je predlagal, da se težavo reši z boljšim upravljanjem reke Jordan. Če bi njeno vodo izkoristili učinkoviteje, bi jo lahko več po naravni poti priteklo v Mrtvo morje.

A dogovor o cevovodu ima tudi velik političen pomen. Izraelski minister za energijo in vodne vire Silvam Šalom ga je označil za prelomnega. "To je najpomembnejši dogovor od mirovne pogodbe z Jordanijo," je poudaril. Pogodbo sta državi podpisali leta 1994.