sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dušan Kidrič odhaja iz Vzajemne

Deli na:
Dušan Kidrič odhaja iz Vzajemne

Foto: Bobo

Dušan Kidrič se je odločil še pred novo imenovano upravo oditi iz Vzajemne, tako je za ožji krog njemu lojalnih zaposlenih povedal to sredo 14. decembra. Razlogov naj bi bilo več, med drugim se naj bi mu že majal stolček zaradi spremembe v vodstvu Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) z Mihaelom Permanom na čelu. Tudi novi nadzorni svet Vzajemne ni zadovoljen z rezultati sedanje uprave, AZN pa je v preteklih dneh že izdala ukrep s katerim zahteva spoštovanje zakonske določbe zakona o zavarovalništvu in imenovanje uprave najkasneje v roku 2 mesecev. Poslovanje zavarovalnice v času Kidriča pa naj bi preiskovali tudi posebni državni organi in ministrstva, tudi zaradi povezav nekaterih njegovih zaposlenih s podjetji v Liechtensteinu oz. davčnih oazah.

Zaradi slabe klime in odnosov med zaposlenimi letos v zavarovalnici izvajajo nekakšno merjenje kulture, kjer naj bi anketiranci podajali bolj predloge manj pa imeli možnost ocenjevati stanje v zavarovalnici in vodstvo. Merjenje organizacijske klime po metodi SiOK so prenehali v zavarovalnici izvajati že v letu 2010, potem, ko je prvo merjenje klime po prihodu Kidričeve uprave pokazalo zelo slabo stanje in zelo velik padec rezultatov na vseh področjih. Od tod izvira tudi strah vodstva, da bi se na transparenten način kazal negativen trend rezultatov s področja klime in voditeljstva, ki so poprej rasli vse do leta 2009.

Finance in Večer sta 09. 12. 2011 poročala o dragih treningih za vodstvo Vzajemne ob koncu leta pri svetovalki za javno nastopanje in trenerki komuniciranja Marti Kos v znesku več deset tisoč evrov. Ob tem pa naj bi interni pravilniki celo prepovedovali komurkoli javno nastopati brez predhodnega pisnega privoljenja predsednice uprave Kolarjeve in je torej na mestu že vprašanje, kakšen smisel sploh imajo izvedena izobraževanja oz. kot pravijo investicija.

Sicer pa je zavarovalnica ob koncu leta izvedla še številna druga izobraževanja. Podjetje BMC International iz Maribora, ki naj bi bilo specializirano "coaching" in trening, je za Vzajemno izvedla izobraževanja še 10 in 11.novembra, nato še 22. in 23. ter 29. in 30.novembra, potem še 6. in 7. ter 13. 14. 15. in 16. decembra... Vsa izobraževanja se izvajajo v prestižnem hotelu na Bledu.

Da je zadeva bila videti bolj "strokovna“ so za vodstvo izvedli tudi predavanje "Strategy, Balanced Scorecard, and Aligment, A presentation by Gavin Lawrie". Slušatelji niso bili ravno navdušeni nad 30 prosojnicami teorije brez prakse v zavarovalništvu, saj so strateške plane že leta 2003 in 2008 pripravili na zavarovalnici precej bolj konkretno s strateškimi cilji s pomočjo Balance scorecarda in seveda brez „angleških predavateljev“. Uprava pod vodstvom Kidriča in sedaj Kolarjeve pa v več kot dveh letih in pol niso pripravile ustrezne strategije. Zavarovalnica pa sedaj ni sposobna izdelati sama še niti SWOT...

Ob vsem tem je uprava za pomoč pri pripravi strategije najela tudi Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, kjer so med drugim konec novembra v CISEF dvorani razpravljali o SWOT analizi za zavarovalnico.