cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DS proti zamenjavi prosojnih volilnih skrinjic s cenejšimi skrinjicami iz lepenke

Deli na:
DS proti zamenjavi prosojnih volilnih skrinjic s cenejšimi skrinjicami iz lepenke

Foto: Bobo

Državni svet je na današnji seji z 12 glasovi za in 17 proti zavrnil predlog novele zakona o volitvah v DZ, pod katerega se je podpisal svetnik Jože Slivšek. Novela bi prinesla zamenjavo sedanjih prosojnih volilnih skrinjic s skrinjicami iz lepenke, z namenom zmanjšati proračunske stroške.

Prosojne volilne skrinjice je zakon uvedel leta 2006, ker naj bi zagotavljale večjo transparentnost volitev in onemogočale zlorabe na voliščih. Kot je dejal Slivšek, pa se je izkazalo, da so take skrinjice predvsem zelo velik strošek, ki je nesorazmerno višji, kot bi bila uporaba skrinjic iz lepenke.

Slivšek je pojasnil, da je zaradi uporabe prosojnih volilnih skrinjic na sedmih glasovanjih po letu 2006, vključno z glasovanjem na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011, nastal strošek v višini več kot pol milijona evrov. Pri tem je Slivšek izrazil prepričanje, da uvedba skrinjic iz lepenke ne bi v ničemer ogrozila demokratičnosti volitev.

V prid zamenjavi volilnih skrinjic govori tudi stališče, ki ga je na seji komisije DS za državno ureditev predstavil direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko, je spomnil Slivšek. Kljub temu pa se je večina svetnikov izrekla proti Slivškovi zakonodajni pobudi.

Podobni zakonski predlog pa je DS poslal v zakonodajni postopek leta 2012, takrat na pobudo svetnika Vincenca Otoničarja.