cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicijska novela varčevalnega zakona verjetno brez zadostne podpore

Deli na:
Opozicijska novela varčevalnega zakona verjetno brez zadostne podpore

Foto: Bobo

Poslanke in poslanci so končali razpravo o opozicijski noveli zakona za uravnoteženje javnih financ, a ostali na svojih bregovih. Ker je vlada medtem že pripravila svojo novelo varčevalnega zakona, tudi poslanski skupini DeSUS in DL opozicijskega predloga novele na današnjem glasovanju po napovedih ne bosta podprli.

Opozicijska novela sicer predvideva povrnitev pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja pod posebnimi pogoji vsem upravičencem, te pravice pa bi se znova uresničevale v skladu z veljavnim zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Prav tako bi bila po noveli ohranjena pravica do letnega dodatka za upokojence, kot je veljala pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ.

V poslanskih skupinah PS in SD so v nadaljevanju razprave zlasti opozarjali, da kriza ne sme biti izgovor za ustvarjanje novih krivic. Janja Klasinc PS je opozorila na morebitne tožbe zaradi rezov v pokojnine in na odškodnine. Srečko Meh pa je menil, da ni prav zategovati pasove tistim, ki jim ni česa vzeti.

V koaliciji pa so vztrajali pri stališču, da je pokojnina pravica, ki temelji na vplačanih prispevkih. Damjana Petavar Dobovšek iz SDS je izpostavila, da je opozicijski predlog krivičen do preostalih upokojencev, zlasti tistih s pokojnino, nižjo od 622 evrov. Matej Tonin (NSi) je zavrnil namige, da bi šlo za tiho lustracijo.

Franc Jurša (DeSUS) je predlagal, da se storjene krivice rešujejo z vladnim predlogom, tudi Kristina Valenčič (DL) pa je ocenila, da opozicijski predlog izničuje varčevalne učinke, zato ga ne more podpreti. Franc Pukšič (SLS) je poudaril, da so v prejšnji vladi "brez sramu" vzeli pokojnine 15.000 kmetom.