nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koprivnikar zavrača predlog SDS: Kaj sploh so totalitarni simboli?

Deli na:
Koprivnikar zavrača predlog SDS: Kaj sploh so totalitarni simboli?

Foto: Bobo

Predlogu novele zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi, ki prihaja iz poslanske skupine SDS, se obeta neuspešni konec zakonodajne poti. Koalicijske stranke so na današnji prvi obravnavi pritrdile odklonilnemu stališču vlade do novele. Od opozicijskih strank sta se proti noveli izrekli ZL in ZaAB, NSi pa jo je podprla.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je pojasnil, da bi se po noveli Zdravljica na državnih slovesnostih ob državnih praznikih izvajala v celoti, ob drugih priložnostih pa v skrajšani obliki, ki obsega drugo in sedmo kitico pesmi. Po njegovih besedah bi novela tudi prepovedala vsako javno izražanje idej preko ali s pomočjo totalitarnih simbolov, za kršitev določbe pa bi predpisali globo. Prav tako bi zvišala globe za prekrške po tem zakonu.

V največji opozicijski stranki SDS z novelo tudi predlagajo, da bi se moralo v Ljubljani kot prestolnici in na Ljubljanskem gradu ob vseh zastavah lokalne skupnosti vedno razobesiti tudi državna zastava v isti velikosti, kot so zastave lokalne skupnosti.

Vlada se je izrekla proti noveli, ki jo predlaga poslanska skupina SDS. Po mnenju vlade veljavni zakon o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi ni v neskladju z ustavo v delu, ki določa, da je himna sedma kitica Zdravljice, je dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Po ministrovih besedah je uveljavljen ustavni običaj v slovenski ustavni ureditvi, da je slovenska državna himna sedma kitica Prešernove Zdravljice. V zvezi z uporabo simbolov je dejal, da je predlagana ureditev nesistemska in ne sodi v ta zakon. Predlog uporabe simbolov je po mnenju vlade sporen tudi z vidika spoštovanja sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice.

"Ob tem naj povem, da je ta določba sporna tudi z vidika izvajanja zakona, ker govorimo o kategoriji totalitarnih simbolov ali režimov, če želite, ki niso definirani in bo velika težava z izvajanjem," je opozoril Koprivnikar. Po njegovih besedah ni nikjer jasno opredeljeno, kako sploh ugotoviti, kateri simbol je dejansko totalitarni.

Glede višanja denarnih kazni za vse prekrške pa je vlada opozorila, da si je pri določanju kaznivih ravnanj in sankcij zanje treba prizadevati za vzpostavitev čim bolj uravnoteženega sistema v skladu z načelom sorazmernosti med težo in pomenom kršitve ter težo sankcije.

Podoben zakonski predlog je sicer SDS vložila v zakonodajni postopek že v prejšnjem sklicu DZ, a ni dobil zadostne podpore.