nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državni zbor danes o Janši kot mandatarju

Deli na:
Državni zbor danes o Janši kot mandatarju

Foto: Bobo

Državni zbor bo danes v drugem krogu glasovanja za mandatarja odločal o imenovanju predsednika SDS Janeza Janše na to funkcijo. Kandidat za mandatarja lahko računa na 52 poslanskih glasov. DZ bo danes tudi ustanovil svoja delovna telesa in odločal o treh zakonih za stabilizacijo javnih financ.

Potem ko v prvem krogu glasovanja o mandatarju relativni zmagovalec volitev, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković ni dobil zadostne podpore, se za to funkcijo v drugem krogu poteguje predsednik SDS Janez Janša. Predsedniki strank SDS, Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi so namreč v sredo podpisali koalicijsko pogodbo in vložili predlog za Janševo kandidaturo.

Janša lahko na današnjem glasovanju računa na glasove 52 poslancev, poleg 50 poslancev strank, ki so podpisale koalicijsko pogodbo, še na glasova poslanca narodnih manjšin, s katerim je prihodnja koalicija podpisala dogovor o sodelovanju. Za izvolitev sicer potrebuje 46 glasov, glasovanje pa je tajno.
 
DZ je v četrtek sprejel tudi novelo zakona o vladi, s katero je število ministrstev zmanjšal na 11, vlada pa naj bi bila izvoljena 10. februarja, čeprav se o kadrovskem razrezu v prihodnji koaliciji še niso dogovorili.
 
DZ bo na današnji seji ustanovil tudi delovna telesa in določil poslanske skupine, ki jim pripadajo predsedniška in podpredsedniška mesta v njih. V tem mandatu bo delovnih teles 20. Po šest predsedniških mest bo pripadlo Pozitivni Sloveniji in SDS, tri mesta SD ter po eno mesto Listi Virant, SLS, DeSUS, NSi in poslancu narodne manjšine.
 
DZ bo danes obravnaval tudi tri od šestih zakonov, ki jih je zaradi slabega stanja javnih financ pripravila vlada in poslala v sprejem po nujnem postopku. S spremembami zakona o prevzemih naj bi upnikom in bankam kljub doseženemu prevzemnemu pragu omogočili, da jim ne bi bilo treba objaviti prevzemne ponudbe. V energetski zakon se bo vpisala možnost prodaje, odtujitve oz. zastave proizvodnih energetskih objektov, z novelo zakona o hipotekarni in komunalni obveznici pa razširila osnova, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje.