vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

damjan-murko, tiar, maja-murko Svet24.si

FOTO: Murku je pomembno, da živi normalno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

MasterChef Njena.si

Žan in Žiga ženskam pokazala, kako se speče ...

Svet

Avstrijci na referendumu o odpravi naborniške vojske

Deli na:
Avstrijci na referendumu o odpravi naborniške vojske

Foto: Reuters

Avstrija bo na začetku prihodnjega leta odločala o prihodnosti splošne vojaške obveznosti in civilnega služenja vojaškega roka. Avstrijski zvezni parlament je včeraj odločil, da bo 20. januarja prihodnje leto referendum, na katerem bodo volivci odločali, ali naj se avstrijska vojska spremeni iz naborniške v profesionalno.

Avstrijska vladajoča koalicija je glede te teme razdeljena. Socialdemokratka stranka (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ) se zavzemajo za profesionalno vojsko, medtem ko desnousmerjena Ljudska stranka (ÖVP), Zeleni in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) želijo ohraniti obvezno služenje vojaškega roka za moške, ki trenutno traja šest mesecev.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da vprašanje naborniške oz. poklicne vojske deli tudi avstrijsko javnost. Po zadnjih anketah je sicer nekoliko več tistih, ki so za ohranitev naborniške vojske, vendar pa so številni Avstrijci še neodločeni. Strokovnjaki zato menijo, da je izid referenduma še nemogoče napovedati.

Nasprotnike profesionalne vojske skrbi, da bo nov sistem pomenil konec avstrijskega civilnega služenja, za katerega se zdaj lahko odločijo mladi moški, ki ne želijo služiti vojaškega roka. S civilnim služenjem vojaškega roka se namreč polnijo vrste številnih reševalnih organizacij v Avstriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Loading...