sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

MasterChef_sodniki Njena.si

MasterChef se na male ekrane vrača prej, kot smo ...

Elçin Afacan Njena.si

Ko potrka Ljubezen: Melek odsotna, ker je zbolela ...

Svet

V Švici danes referendum o omejitvi najvišjih plač

Deli na:
V Švici danes referendum o omejitvi najvišjih plač

Foto: Reuters

V Švici bodo danes volivci na referendumu odločali o omejitvi najvišjih plač. To pa ne bo edino referendumsko vprašanje, saj bodo odločali tudi, ali lahko vlada poviša cestnino, ter o uvedbi davčnih olajšav za družine, ki otrok ne pošiljajo v vrtec. Pred referendumom so duhove švicarske javnosti burile vse tri teme.

Največ pozornosti pa je bilo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa namenjene prav pobudi za omejitev najvišjih plač, ki jo je predlagala "Pobuda 1:12". Kot je razvidno že iz imena, pobuda predlaga, da bi lahko bila v prihodnosti najvišja plača v podjetju največ 12-krat višja od najnižje.

Pobuda je brez težav zbrala 100.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma, a to še ne pomeni, da bodo volivci predlog na referendumu dejansko podprli.

Švicarsko gospodarstvo je v kampanjo proti pobudi vložilo kar milijon švicarskih frankov in svarilo, da bi takšna omejitev prinesla zmanjšanje števila delovnih mest, poleg tega Švica ne bi bila več zanimiva za tuja podjetja.

V koncernu Nestle, ki ima sedež ob Ženevskem jezeru, direktor Paul Bulcke po navedbah gospodarske revije Bilanz na leto zasluži 12,6 milijona švicarskih frankov, kar je za 238-krat več od najnižje plače v podjetju. V farmacevtskem koncernu Roche se ponašajo z razmerjem 1:261, pri izdelovalcu ur Swatch pa 1:137.

Podatki švicarske davčne uprave sicer kažejo, da deset odstotkov najbogatejših Švicarjev v davčno blagajno prispeva kar dobrih 80 odstotkov.

"Prepričan sem, da so Švicarji, ko gre za gospodarska vprašanja, odprti, pragmatični in razumni," je referendum o omejitvi razmerja med najvišjo in najnižjo plačo komentiral direktor Rocha Severin Schwan.

Loading...