stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant: Je prišlo do trgovanja s poslanskimi glasovi?

Deli na:
Virant: Je prišlo do trgovanja s poslanskimi glasovi?

Foto: Bobo

Pred začetkom seje, na kateri bodo poslanci odločali o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću, odmeva razkorak med prepričanjem kandidata, da bo potrjen, in napovedjo strank, ki kaže, da ima zagotovljenih 44 glasov. Nekateri strankarski veljaki, tudi Gregor Virant, menijo, da Janković ali "blefira" ali pa je prišlo do trgovanja z glasovi.

Predsednik DZ in prvak Liste Virant Gregor Virant ocenjuje, da gre za očitno diskrepanco med javnimi izjavami predsednikov strank, vodij poslanskih skupin in tudi poslancev, ki kažejo na to, da ima Janković zagotovljenih le 44 glasov podpore, in na drugi strani izjavami Jankovića, da ima zagotovljenih 46 oz. celo 48 glasov.

"Gre za neko očitno netransparentnost," v izjavi za STA ocenjuje Virant. Po njegovih besedah kandidat za mandatarja ali "blefira" ali pa je prišlo do trgovanja s poslanskimi glasovi, kar bi bilo po njegovi oceni skrajno zavržno.
 
Poslanec SDS Dragutin Mate ocenjuje, da mandatarja danes ne bomo dobili. Po njegovem mnenju ni možno, da bi kdo v SDS glasoval drugače, kot je sklep stranke, saj so stranka z zelo "homogeno poslansko skupino, njihovo stališče pa je izredno jasno".
 
Ob ugibanjih, da se danes lahko zgodi kakšen "Pucko" oziroma kdo, ki bo glasoval za Jankovića kljub nasprotnemu sklepu stranke, pa Mate novinarjem pravi, da se bo mogoče zgodilo obratno in bo dobil manj kot 44 glasov.
 
Tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, "izhajajoč iz preteklih izkušenj" z Jankovićem ocenjuje, da slednji z napovedjo, da ima 46 glasov, "blefira". Potrditev Jankovića pa bi po mnenju Tonina pomenila, da nekateri ne držijo besede.
 
Na vprašanje, ali bi to kazalo na trgovino s poslanskimi glasovi, pa Tonin odgovarja z besedami, da se poslanec sicer odloča po svoji vesti. Če se je kateri od poslancev, katerega stranka Jankovića ne podpira, odločil, da ga bo podprl, sta tukaj po njegovem dve možnosti: Da se je tako odločil zaradi svojega prepričanja ali pa za tem stojijo kakšne druge stvari, denimo izsiljevanje ali pa lahko druge ugodnosti.
 
Poslanec madžarske narodnosti Lazso Göncz sicer ne ocenjuje, na kaj lahko kaže razkorak med Jankovićevo napovedjo in napovedjo strank glede glasovanja. V izjavi za STA vnovič zatrjuje, da Jankovića danes ne bo podprl, in to zato, ker izreka svojo nepodporo obstoječemu položaju, ko se kaže odgovornost političnih strank.
 
Po njegovem mnenju ne bi bilo korektno, da o tem odloči glas poslanca narodne skupnosti, ki strankarsko ni opredeljen, koalicija pa nastane na strankarski osnovi. Če bi bila zadeva nedvoumna, je normalno, da ob vsebinskem usklajevanju tudi manjšinska poslanca podpreta kandidata za mandatarja, dodaja poslanec.
 
Zagotavlja sicer, da nanj pred glasovanjem nihče ni pritiskal in z nikomer ni imel pogovorov o tem, ampak so bile vse stranke korektne. Prav tako se ni, dodaja, pri njemu s prošnjo za podporo oglasil Janković.
 
Pred sejo se bodo sestali nekateri poslanci. Pravkar zasedata poslanski skupini Pozitivne Slovenije in SD. Po seji slednje je pričakovati izjavo vodje poslanske skupine Janka Vebra. STA danes doslej ni uspelo dobiti izjave Pozitivne Slovenije in DeSUS, SLS pa pred sejo ne namerava dajati nikakršnih izjav.