Revija Reporter
Slovenija

Dosje o gnezdu Udbe: vrh nemške politike v navezi s SDV

Rado Pezdir

25. nov. 2018 20:00

Deli na:

Ste si lahko predstavljali, da bil je socialdemokratski nemški minister za finance Hans Hermann Matthöfer osebni prijatelj sodelavca SDV na visokem položaju v LHB?

Bundesarchiv

LHB a.g. Frankfurt, nekdanja hčerinska banka NLB, danes v likvidaciji, je v splošni javnosti urbani mit. Skoraj nikogar ni, ki ne bi razlagal, da gre za udbovsko bančno gnezdo v Nemčiji, za banko, v kateri naj bi bil udbovski zaklad, bančna pošast, ki sta jo v žepu imela Dolanc in Maček. Toda zelo malo je kakršnikoli dokumentacijskih sledi, ki bi te urbane legende razkrile za resničnost.

Ne glede na to, kolikokrat želite ponoviti, da gre za udbovsko gnezdo na Majni, to nič ne pripomore k dejanskemu dokazovanju tez, ki krožijo po državi. Če je dokumentacije dovolj za detekcijo udbovskih črnih fondov v Švici, Liechtensteinu in Luksemburgu, tega ni mogoče reči tudi za LHB.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o skrivnostnem nastanku LHB a.g. Frankfurt; kdo so bile »osebe«, ki so ustanovile LHB; kako je k udbovski zgodbi pristopila nemška banka, ki je bila bolj ali manj v celoti podvržena nemški politiki; o vpletenosti politike v posle slovenske banke; o gnezdu za različne črne fonde; kako je LHB tesno sodelovala z SDV pri morilskem pohodu po tujini.