Revija Reporter
Slovenija

Inšpektorica preverjala, ali je Rado Pezdir imel vsa ustrezna dovoljenja za objavo udbovskih dokumentov

Igor Kršinar

20. jun. 2019 7:32 Osveženo: 12:35 / 20. 6. 2019

Deli na:

Inšpektorica Maja Gombač je poleg objave udbovskega dokumenta s podpisom Janeza Zemljariča preverjala tudi, ali je Rado Pezdir udbovsko dokumentacijo v Reporterju objavil z ustreznimi dovoljenji Arhiva RS.

Inšpektorica za kulturo in arhivsko dejavnost dr. Maja Gombač se še vedno ukvarja z Reporterjem. Potem ko so nam z ministrstva za kulturo odgovorili, da zaradi skokovite rasti zadev od leta 2016 sploh nimajo več postopkov zaradi domnevne kršitve zakona o varstvu arhivskega gradiva, inšpektorica Gombačeva pozorno preverja, ali so bili vsi dokumenti nekdanje SDV iz Arhiva RS v Reporterju objavljeni v skladu z določbami zakona.

Omenili smo že, da je inšpektorica Gombačeva pod drobnogled vzela dokument s podpisom takratnega načelnika SDV Janeza Zemljariča, ki smo ga objavili januarja 2014 v članku o udbovskem umoru hrvaškega emigranta Nikice Martinovića. Pod dokument smo zapisali napačno številko škatle, čeprav zakon zahteva zgolj navedbo fonda, iz katere je dokument, to pa smo pravilno zapisali. Poleg tega smo ta dokument objavili nekaj dni prej, preden smo dobili uradno dovoljenje Arhiva RS.

Inšpektorica Gombačeva se je odpravila celo v Arhiv RS in tam preverjala, ali smo imeli dovoljenje za objavo istega dokumenta tudi v prispevku o agentu Hanziju Zemljaričeva brzostrelka konec januarja 2014, čeprav je jasno, da smo ga imeli. Še več, raziskala je celo, ali je Rado Pezdir imel vsa ustrezna dovoljenja za objavo udbovskih dokumentov iz tega arhiva v svojem članku Skrite udbovske podjetniške pošasti aprila lani v Reporterju, in ugotovila, da jih je imel.

Zdaj od nas zahteva pojasnilo in dokumentacijo v zvezi s predmetom nadzora, čeprav smo ji že poslali tako izjavo kot dokumentacijo. Glede na vse navedeno se sprašujemo, ali vse to inšpektorica počne, ker kot snaha udbovskega sodelavca Borisa Gombača osebno nasprotuje razkrivanju udbovskih dokumentov.