kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dolgovi Sreča Kirna

Deli na:

Sreču Kirnu rubijo dve stanovanji. Gre za funkcionarja in podjetnika , ki je zaradi spornega sposojanja in nato neplačevanja kreditov v slabo luč spravil ime Rdečega križa. Javna dražba stanovanj je posledica dolga SKB banki v višini dobrih 3,5 milijona evrov. Kot smo ugotovili, rubeži hiš in stanovanj zaradi dolgov do banke sploh niso tako redki.

Sreču Kirnu rubijo dve stanovanji. Gre za funkcionarja in podjetnika , ki je zaradi spornega sposojanja in nato neplačevanja kreditov v slabo luč spravil ime Rdečega križa. Javna dražba stanovanj je posledica dolga SKB banki v višini dobrih 3,5 milijona evrov. Kot smo ugotovili, rubeži hiš in stanovanj zaradi dolgov do banke sploh niso tako redki.

Zdaj čaka na javno dražbo zaradi izvršbe, pri kateri so kot upniki vključene banke, okoli dvajset primerov zarubljenih stanovanj, hiš ali zazidljivih zemljišč. Do podatka smo prišli kljub skrivnostnosti bank. Neplačevanje kreditov lahko pripelje do brezdomstva. Da bi podjetnik Kirn ostal povsem brez vsega, se verjetno ni bati, a očitno bo SKB banka le prišla do svojega denarja.

Na četrtkovi dražbi bosta predmet prodaje dve stanovanji na Neubergerjevi 5 v Ljubljani, kjer naj bi, sodeč po telefonskem imeniku, živel sin Gal. Vrednost prvega stanovanja znaša 127.691 tisoč evrov, prodajna cena drugega pa je 139.375 tisoč evrov. Vrednost je bila ugotovljena že marca leta 2007, zdaj bo lahko ta javna dražba Okrajnega sodišča v Ljubljani prav zanimiva.

Afera, ki je očrnila Rdeči križ
Pobrskajmo po zgodovini. Srečo Kirn je bil vedno zraven, ko so zbirali denar za človekoljubne namene. A očitno je menil, da delček tega javnost ne bo pogrešala. Ker bančni krediti za obstanek podjetij IRT, d. o. o.( direktorica je bila njegova žena Nada), in Konta, d. o. o., niso zadostovali, mu je uspelo dobiti denar tudi v humanitarnih organizacijah. V neljubo afero so bili vključeni posamezniki s Pediatrične klinike, iz Unicefa in Rdečega križa. Vsi so seveda zatrjevali, da jih je Kirn, milo rečeno, zavedel.


Takratni generalni sekretar RKS Mirko Jelenič je medijem zagotavljal, da denar, ki ga je posojal Slork (ta je bil v stoodstotni lasti RKS), ni denar, ki ga pridobivajo s humanitarnimi akcijami. Slork je leta 1998, ko je začel delati, našel avstrijskega partnerja, s katerim so se dogovarjali o začetku proizvodnje galanterije. Za to je na podlagi programa, ki ga je pripravil, pri banki SKB najel posojilo, toda potem si je potencialni partner nepričakovano premislil. »Ostali smo brez posla, vendar s sto milijoni tolarjev v rokah. Odločili smo se, da jih bomo posodili podjetju IRT.« Srečo Kirna je bil namreč tudi član glavnega odbora RKS, predsednik ljubljanske organizacije RKS in bivši člana nadzornega sveta podjetja Slork.

Glavni upnik Kirnovega podjetja Konta je bila SKB banka, kateri naj bi Kirn dolgoval približno dva milijona in pol evrov. Igor Bončina, ki je vodil stečajni postopek podjetja Konta od julija 2002 do 8. junija 2009, je pojasnil, da so bile nepremičnine, prodane v letu 2005, za 127.000.000,00 sit oziroma 529.961,60 EUR. »Iz navedene kupnine sta bila delno poplačana samo ločitvena upnika, in sicer SKB banka, d. d., v višini 55.388.988,66 sit oziroma 231.134,15 EUR, ter Factor banka, d. d., v višini 49.232.871,29 sit oziroma 205.445,13 EUR. Navadni upniki niso bili  deležni nobenega poplačila,« je povedal Bončina in dodal, da mu sicer razmerja med Kirnom in njegovimi posojilodajalci niso poznana.

VEČ V TISKANI IZDAJI