Revija Reporter
Slovenija

Dobra država: Podpora verskih voditeljev Jankoviću je "milo rečeno nehigienična"

STA

6. nov. 2018 6:00

Deli na:

Smiljan Mekicar in Bojan Dobovšek na predstavitvi kandidature na železniški postaji v Ljubljani.

Dobra država

V stranki Dobra država opozarjajo na po njihovi oceni nesprejemljivo vmešavanje voditeljev treh verskih skupnosti v kampanjo za ljubljanskega župana. Verski dostojanstveniki so s podporo županu Zoranu Jankoviću pozabili na ustavno ločitev cerkve od države, menita predsednik Dobre države Bojan Dobovšek in strankin kandidat za župana Smiljan Mekicar.

"Po zlorabah javnih sredstev, glasila Mestne občine Ljubljana za promocijo domnevno najuspešnejšega župana Ljubljane, so se v kampanjo za ohranitev aktualne oblasti v Ljubljani poleg obstoječih z županom politično-poslovno-osebno povezanih oseb, vmešali verski voditelji," so opozorili v zunajparlamentarni stranki Dobra država.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Dobovšek, je težava, če predstojnik institucije kot javna oseba podpre enega kandidata, ker daje najmanj videz pristranskosti in spodbuja delitve. Poleg tega se po njegovih navedbah postavlja vprašanje skladnosti takšnega delovanja z ustavo, predvsem s 7. členom, ki govori o ločitvi cerkve od države.

"Zato je javna podpora cerkvenih dostojanstvenikov obstoječemu županu - izjave so navede v predvolilnem glasilu Liste Zorana Jankovića - milo rečeno nehigienična, saj ne temelji na vsebinskih točkah kandidata, ki bi šle v prid celotni verski skupnosti in jih morda drugi kandidati ne izpostavljajo na državni ravni," ocenjujejo v stranki. Jankovića so podprli evangeličanski škof Geza Filo, paroh srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, islamski mufti Nedžad Grabus in tudi v osebnem imenu rimskokatoliški duhovnik Izidor Pečovnik.

V Dobri državi menijo, da v skladu z ustavno ureditvijo ni korektno, če verski voditelji kot predstavniki institucij javno podprejo le enega kandidata v eni občini, saj da ne morejo utemeljiti svoje nepodpore ostalim kandidatom.

Za župana Ljubljane se poteguje 10 kandidatov. Poleg Jankovića in Mekicarja še Anže Logar (SDS/NSi, SLS, SNS, Lista novinarja Bojana Požarja), Mihael Rihar (Naprej Slovenija), Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel), Dragan Matić (SMC), Milan Jakopovič (Levica), Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije), Matjaž Bidovec (Socialistična partija Slovenije), Marko Koprivc (SD).