Revija Reporter
Svet

Amerika bo gostila zasedanje o verskih svoboščinah

STA

30. maj. 2018 6:00

Deli na:

Mike Pompeo

Reuters

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je ob včerajšnji napovedi objave zadnjega poročila o verskih svoboščinah v svetu naznanil, da bo 25. in 26. v Washingtonu potekalo prvo zasedanje o verskih svoboščinah na ravni zunanjih ministrov "podobno mislečih" držav. Pompeo še nima seznama povabljenih.

Prav tako ne niti posebni veleposlanik ZDA za verske svoboščine Sam Brownback, ki je dejal, da bo zasedanje dvignilo zavest o tem, kako lahko pomanjkanje verskih svoboščin povzroča terorizem in gospodarsko škodo. Brownback je dejal, da na zasedanju seveda ne bo predstavnikov držav, kjer verske svoboščine zatirajo.

Pompeo je dejal, da so verske svoboščine v ameriški krvi, saj so zaradi tega tja prišli prvi priseljenci iz Anglije, očetje države pa so verske svoboščine dodali v prvi amandma k ustavi. Predsednik ZDA Donald Trump podpira vse, ki si prizadevajo za verske svoboščine in Pompeo je dodal, da je to prioriteta sedanje vlade.

Letošnje poročilo o verskih svoboščinah po svetu bo objavljeno ob 20. obletnici zakona, s katerim je kongres ameriškim vladam naročil, naj vsako leto pripravijo poročilo o položaju verskih svoboščin, podobno kot ga pripravljajo o človekovih pravicah in drugih zadev. Zakon je leta 1998 podpisal demokratski predsednik Bill Clinton.

Pompeo se je po uvodni predstavitvi poročila nato hitro umaknil pred novinarskimi vprašanji, ali bodo verske svoboščine igrale vlogo pri pogajanjih s Severno Korejo ali odnosih s Kitajsko in Savdsko Arabijo.