Revija Reporter
Magazin

Britanske oblasti: Ne, jedijstvo ni religija

STA

20. dec. 2016 13:06 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Britanske oblasti so zavrnile vlogo združenja privržencev jedijstva iz serije Vojna zvezd, da se ta prizna kot verska skupnost v državi.

S tem bi lahko združenje pridobilo status dobrodelne organizacije. Odločitev je bila sprejeta kljub temu, da je bila v zadnjem popisu v Veliki Britaniji jedijstvo sedma najbolj pogosta navedena vera.

Komisija za dobrodelne organizacije, ki nadzira registracijo in delovanje takšnih ustanov v Angliji in Walesu, je sporočila, da vlogo združenja pod imenom Tempelj za red jedijev zavrača, ker jedijstvo ni uradno priznana vera, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tako je v svoji odločitvi zapisala, da "jedijstvo ni religija in ne spodbuja moralnega ali etičnega napredka v smislu izvajanja dobrodelnih dejanj".

Združenje v svojem poslanstvu navaja, da "širi vero jedijstva za javno dobro po celem svetu v skladu z jedijsko doktrino". Pri tem pojasnjuje, da vera jedijev izvira ne le iz serije filmov Vojna zvezd temveč tudi iz drugih priznanih religij in svetovnih nazorov.

V zadnjem popisu prebivalstva pred petimi leti je 177.000 Britancev navedlo jedijstvo kot svojo vero, s čimer se je ta uvrstila na sedmo mesto med vsemi verami.

Deset let pred tem, v času vrnitve Vojne zvezd v kinematografe z nizom treh novih filmov, katerih zgodba je bila postavljena v čas pred originalno serijo znanstvenofantastične sage iz obdobja med letoma 1977 in 1983, je število britanskih "jedijev" doseglo skoraj 400.000, še poroča dpa.