Revija Reporter
Slovenija

Dežman: Vlada podpira Jankovića, ki z vsemi sredstvi preprečuje pokop posmrtnih ostankov žrtev komunizma

M. M.
7 965

16. avg. 2024 13:51 Osveženo: 13:58 / 16. 8. 2024

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković

Sašo Radej

V Sloveniji »ves čas poteka kulturna vojna med tistimi, ki ta temelj slovenske državnosti uveljavljamo, in tistimi, ki še vedno zanikajo pravico do groba in spomina za vse žrtve vojne, okupacije, upora, revolucije, protirevolucije, državljanske vojne«, opozarja Jože Dežman, predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč

Komisija je pripravila svoje dopolnitve k Prvemu poročilu Republike Slovenije o uresničevanju mednarodne konvencije o zaščiti vseh oseb pred prisilnimi izginotji.  

V dopisu z dopolnitvami Dežman opozarja na odnos oblasti do žrtev komunizma. Naštel je nekaj primerov: vlada Roberta Goloba je denimo dala z državnimi častmi pokopati Janeza Zemljariča, načelnika komunistične tajne politične policije, ministrica za kulturo Asta Vrečko je slavila ustanovitev stalinistične Komunistične partije Slovenije, Golobova vlada tudi je ukinila dan spomina na žrtve komunizma in Muzej slovenske osamosvojitve.

Dežmanov dopis lahko v celoti prenesete na TEJ POVEZAVI

Še posebej pa je Dežman izpostavil sramoten odnos do žrtev komunističnega nasilja v Ljubljani: »Vlada RS podpira Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana, ki z vsemi sredstvi preprečuje pokop posmrtnih ostankov ljudi, ki so jih umorili komunistično partizansko gibanje med drugo svetovno vojno in komunistične oblasti po drugi svetovni vojni.«

Dežman ugotavlja, da so s sklepi, predlogi in pozivi njegove komisije so imele tako ali drugače težave vse vlade, in dodaja, da se aktualna Golobova vlada na predloge in pozive komisije ne odziva. »Program Komisije za leto 2024 je bil medresorsko usklajen in poslan v obravnavo in sprejem Vladi RS že februarja 2024. Komisija pričakuje od Vlade RS, da bo usklajeni program čim prej sprejela,« pravi Dežman.