Revija Reporter
Svet

Hezbolah grozi Izraelu in tudi Cipru

STA
368

20. jun. 2024 6:34 Osveženo: 6:43 / 20. 6. 2024

Deli na:

Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala

Al Manar TV

V primeru vojne ne bo prizaneseno nobenemu kraju v Izraelu, je včeraj opozoril vodja libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala ter Ciper posvaril pred odpiranjem letališč in baz za izraelske sile v primeru izbruha vojne. Libanonskemu gibanju je sicer pred tem s totalno vojno grozil izraelski zunanji minister Izrael Kac.

"Sovražnik dobro ve, da smo se pripravili na najhujše in da naše rakete ne bodo prizanesle nobenemu kraju," je v televizijskem nagovoru dejal Nasrala ter dodal, da lahko Izrael v primeru vojne pričakuje spopade na kopnem, morju in zraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ciper je posvaril, naj v primeru vojne ne odpira svojih letališč in baz izraelskim silam. "Odprtje ciprskih letališč in oporišč izraelskemu sovražniku za napad na Libanon bi pomenilo, da je ciprska vlada del vojne," je opozoril.

Prav tako je poudaril, da je Hezbolah od 7. oktobra uporabil le del svojega orožja. "Odtlej smo pridobili novo orožje. Pred leti smo tudi govorili o 100.000 borcih Hezbolaha, danes smo to število močno presegli," je še dodal.

Območje ob libanonsko-izraelski meji je od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna na območju Gaze, stalno prizorišče obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom, ki je sicer zaveznik palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Razmere so se dodatno zaostrile potem, ko je bil prejšnji teden v izraelskem napadu na jugu Libanona ubit poveljnik Hezbolaha Sami Abdalah. Libanonskemu gibanju je nato v torek s totalno vojno zagrozil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Izraelska vojska pa je potrdila načrt za ofenzivo v Libanonu.