franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes dogovor o odstopu Bratuškove in predčasnih volitvah?

Deli na:
Danes dogovor o odstopu Bratuškove in predčasnih volitvah?

Foto: Bobo

Premierka Alenka Bratušek se bo danes sestala s predsedniki SD, DL in DeSUS Igorjem Lukšičem, Gregorjem Virantom in Karlom Erjavcem. Ko je Zoran Janković premierko porazil na kongresu in prevzel vajeti PS, so namreč partnerice sporočile, da koalicije ni več. Tako je danes pričakovati dogovor glede odstopa Bratuškove in predčasnih volitev.

Jankovićeva zmaga na kongresu PS je na pol razklala poslansko skupino PS in na široko odprla vrata k predčasnim volitvam. Vladne partnerice so namreč že vnaprej povedale, da z Jankovićem ne bodo sodelovale v koaliciji, v primeru njegove zmage so tudi pričakovale takojšnji odstop Bratuškove. Zavzele so se za čim prejšnje predčasne volitve.

A doslej premierka še ni odstopila, ministri (nekdanjih) koalicijskih partneric ostajajo na položajih.

Premierka je dejala, da je pripravljena takoj odstopiti, če bi obstajala možnost za izvedbo predčasnih volitev še pred poletjem. A bi za to morali skrajšati roke v DZ od padca vlade do razpisa volitev. To pomeni, da bi se poleg predsednika republike moralo tudi več kot 80 poslancev zavezati, da ne bodo predlagale novega mandatarja.

Bratuškova je predsednikom parlamentarnih strank in vodjem poslanskih skupin poslala pismo, v katerem jih je pozvala, naj se opredelijo glede možnosti za čimprejšnje predčasne volitve. "Če želimo skrajšati roke, povezane z njimi, potrebujemo skupno zavezo, da ne bomo iskali novih mandatarjev za sestavo vlade," je zapisala.

Za čimprejšnje volitve so se zavzeli v DL, SD, SLS, NSi in DeSUS. V SDS pa pravijo, da v špekulacijah, kdaj bi bile predčasne volitve, ne bodo sodelovali.