cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FAZ: V Sloveniji vlada velika groza zaradi imenovanja Bratuškove v Evropsko komisijo

Deli na:
FAZ: V Sloveniji vlada velika groza zaradi imenovanja Bratuškove v Evropsko komisijo

Foto: Bobo

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) danes objavlja daljši prispevek o kandidaturi slovenske premierke v odhodu Alenke Bratušek za evropsko komisarko. V Sloveniji v luči ponosa vlada velika groza zaradi imenovanja premierke v Evropsko komisijo, poudarja komentator Karl-Peter Schwarz.

"Alenka Bratušek je prepričana, da je Jean-Claude Juncker ravnal najbolje, ko jo je predlagal za podpredsednico Evropske komisije, pristojno za energetsko unijo. V enem od radijskih pogovorov je dejala, da upa, da je Slovenija ponosna ob Junckerjevi ponudbi. A zdi se, da se to upanje ne bo izpolnilo. V Ljubljani z vseh strani dežujejo kritike na Junckerjevo odločitev, ki naj bi bila nerazumljiva, neprimerna in zaradi tega nesprejemljiva," uvoda piše nemški dnevnik.

Kot še ugotavlja FAZ, je novemu predsedniku Evropske komisije sicer globoko razdeljeno Slovenijo na leve in desne uspelo združiti ne glede na strankarsko pripadnost ali svetovni nadzor, kajti proti Bratuškovi so vsi ... V Sloveniji sicer običajno osebne uspehe Slovencev v tujini pozdravijo z veseljem in priznanjem. A to pravilo, ki npr. velja za pesnike, znanstvenike in športnike, ne velja v primeru Alenke Bratušek, opozarja časnik, ki omeni tudi poraz njene stranke na predčasnih parlamentarnih volitvah julija letos.

Vzpon Bratuškove na najvišje položaje v evropski politiki je neposreden rezultat njenega poraza na volitvah, meni FAZ in dodaja, da ji je po porazu na volitvah, ko je njena stranka komajda presegla štiriodstotni volilni prag, preostalo samo, da se sprijazni z rezultatom ali pa poseže po zvezdah.

"Odločila se je za zvezde. Pojavile so se domneve, da je bila v igri za morebitno komisarko in je navezovala ustrezne stike že, ko je bilo v začetku leta že slutiti njen neuspeh kot premierke," piše komentator, ki omeni tudi videoposnetek na Youtubu, na katerem je Bratuškova v družbi "starih partizanov, nasprotnikov EU in nekdanjih komunistov in se tam "vidno dobro počuti".

"Distanca do EU in bližina z Rusijo označujeta njene preference," še piše FAZ.

Miro Cerar bo predvidoma konec prihodnjega tedna prevzel premierski položaj. Dokler Evropski parlament ne potrdi nominacije Bratuškove, lahko umakne slovenski predlog s tremi kandidati. Počakati velja, ali bo to tudi storil, kajti Slovenka, kot se sliši, uživa podporo močnega, transnacionalnega lobija. Junckerjev vodja kabineta Martin Selmayr naj bi se še posebej zavzemal zanjo," še piše FAZ.