stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes odstop Bratuškove?

Deli na:
Danes odstop Bratuškove?

Foto: Bobo

Premierka Alenka Bratušek od petkovega kongresa, ko jo je v tekmi za predsednika PS premagal Zoran Janković, molči o nadaljnjih potezah. Jasnejše odločitve je pričakovati danes, ko naj bi se najprej sestala s predsednikom države Borutom Pahorjem, nato s koalicijskimi partnerji. Scenarijev je več, največkrat se omenja odstop premierke "z odlogom".

Tako je danes pričakovati tudi jasnejšo sliko o predčasnih volitvah, ki so tako rekoč že neizogibne, ostaja pa vprašanje, kdaj bodo. Zato so se že v ponedeljek začele pojavljati špekulacije nekaterih medijev, da naj bi Bratuškova razmišljala o tem, da bi predlagala odstop s 1. septembrom, možna je tudi odločitev o vložitvi zaupnice.

Po scenariju "odstopa z odlogom" bi bile predčasne volitve jeseni, kar bi utegnili podpreti tudi koalicijski partnerji. Tudi vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je denimo v ponedeljek dejal, da bi šlo razmišljati, da so predčasne volitve - če bodo potrebne - jeseni. Poudaril je tudi pomen politične stabilnosti.



Jankovićeva zmaga medtem ni le odprla vrat do predčasnih volitev, ampak na rob razkola postavila poslansko skupino PS, saj so nekateri vidni člani napovedali izstop iz stranke ali jo že zapustili. Skoraj zagotovo v PS ostaja vsaj deset od skupaj 27 poslancev največje vladne stranke. Ostali bi utegnili iz nje izstopiti morda že danes.

Janković in Bratuškova sta se namreč v ponedeljek posebej srečala vsak z delom strankinih poslancev. Möderndorfer je po srečanju z Bratuškovo dejal, da so sprejeli nekaj odločitev, ki jih bodo še preverili in danes potegnili končne poteze. Janković pa je po svojem sestanku znova zagotovil, da ni in ga ne bo v vladi, ki je ne želi rušiti, PS pa da prav tako ne zapušča koalicije. Bratuškovo je znova pozval, naj ostane premierka, zagotovil pa tudi, da si v PS ne želijo predčasnih volitev, a da so pripravljeni tudi nanje.