Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dan pred interpelacijo še ovadba za Kresalovo

Deli na:

Poslanska skupina SNS je kazensko ovadila notranjo ministrico Katarino Kresal. Očitajo ji storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja oz. uradnih pravic in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi pri sklepanju pogodbe za najem prostorov za ministrstvo za notranje zadeve v Poslovnem centru Dimičeva.

Poslanska skupina SNS je kazensko ovadila notranjo ministrico Katarino Kresal. Očitajo ji storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja oz. uradnih pravic in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi pri sklepanju pogodbe za najem prostorov za ministrstvo za notranje zadeve v Poslovnem centru Dimičeva.

V poslanski skupini SNS so prepričani, da je ministrica s sklepom pogodbe za najem prostorov oškodovala slovenski proračun, saj da je sklenila za državo očitno neugodno pogodbo.

Ob tem navajajo ceno objekta na Litostrojski ulici v Ljubljani, ki se je pojavljal kot alternativna možnost objektu na Dimičevi ulici. Za Litostrojsko je bila pogodbena višina najemnine 10,16 evra na kvadratni meter, kar je 4,6 milijona evrov letno. Medtem pa je notranje ministrstvo za najem prostorov na Dimičevi sklenilo pogodbo z najemnino v višini 13,03 evra na kvadratni meter, kar za 10.450 kvadratnih metrov mesečno znaša 136.175 evra.

Za prostore na Litostrojski bi v 20 letih plačali 92 milijonov evrov kupnin in objekt bi prešel v last ministrstva za notranje zadeve, navajajo v kazenski ovadbi. Če od tega odštejemo investicijsko vrednost, ki znaša približno 57 milijonov evrov, bi v 20 letih za najemnino plačali 35 milijonov evrov oz. 1,75 milijona letno. Poleg tega bi v objekt na Litostrojski ulici lahko preselili 1500 oseb, na Dimičevo pa le 300, navajajo v obrazložitvi.

Kazensko ovadbo so vložili le dan preden bo državni zbor obravnaval interpelacijo zoper Kresalovo. V interpelaciji, ta je bila v DZ vložena 23. februarja, poslanci SDS, SLS in SNS ministrici očitajo politično, poslovno in klientelistično vplivanje in delovanje, predvsem pri vrniti bulmastifov pokojnemu Sašu Baričeviču ter najemu že omenjenih prostorov za notranje ministrstvo.

Sicer je predsednik SNS Zmago Jelinčič zoper notranjo ministrico in predsednico LDS podal kazensko ovadbo že prejšnji teden, in sicer zaradi suma dajanja podkupnine. Takrat so skupaj s Kresalovo ovadili tudi pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Premieru Borutu Pahorju so namreč na svetu LDS ponudili korist oz. obstoj v koaliciji, če izpolni njihove zahteve. Po ocenah Jelinčiča gre za identične očitke, zaradi katerih so aretirali njega.

Mesečni obrok lizinga za stavbo NPU je 125.000 evrov

Podjetje Ram Invest, ki oddaja prostore ministrstvu za notranje zadeve na Dimičevi, je danes razkrilo, da Hypo Leasingu plačujejo mesečni obrok v višini 125.000 evrov, kar letno znaša 1,5 milijona evrov. Ministrstvo za notranje zadeve za najemnino prostorov plačuje 1,6 milijona evrov na leto.

Pogodbo za nakup in izgradnjo objekta na Dimičevi je podjetje Ram Invest s podjetjem Konstruktor Invest sklenilo novembra 2007. Februarja 2008 je podjetje Ram Invest s Hypo Leasingom sočasno sklenilo pogodbo o finančnem lizingu ter prodajno pogodbo, v kateri je zapisano, da Hypo Leasing kupuje predmet pogodbe izključno zaradi oddaje le-tega v finančni lizing nazaj prodajalcu. S tem so v Ram Investu, kot pišejo v sporočilu za javnost, pridobili dodatna sredstva za gradnjo poslovnega objekta.

Kot so zapisali, so med gradnjo s podjetjem Hypo Leasing sklenili dodatke k obstoječi pogodbi o finančnem lizingu, s katerimi so pridobili dodatna sredstva za dokončanje zgradbe.

Ob tem poudarjajo, da so v objekt vložili tudi lastna sredstva v deležu okoli 20 do 30 odstotkov vrednosti investicije. Dodatni stroški, poleg pologa za lizing, so vključevali obresti in druge stroške financiranja, stroške strokovnega nadzora, stroške inženiringa ter stroške projektiranja in nakupa notranje opreme. Podjetje Ram Invest kot ekonomski lastnik objekta mora pokrivati tudi vse stroške investicijskega vzdrževanja in zavarovanja objekta in opreme, navajajo v sporočilu za javnost.

Kot so še zapisali, je vsebina pogodb med Ram invest in Hypo Leasingom sicer poslovna skrivnost, vendar so zaradi dvomov v javnosti, ali je postopek oddaje prostorov ministrstvu za notranje zadeve potekal pregledno in zakonito, podatke o višini lizinga razkrili.

Pogodba med ministrstvom za notranje zadeve in podjetja Ram Invest, ki prostore s finančnim lizingom odplačuje Hypo Leasingu, je eden izmed vzrokov za interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal.

Sicer pa je poslanska skupina SNS danes prav zaradi najema omenjenih prostorov vložila kazensko ovadbo zoper Kresalovo. Očitajo ji storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja oz. uradnih pravic in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi pri sklepanju pogodbe za najem prostorov za ministrstvo za notranje zadeve v Poslovnem centru Dimičeva. Razprava o interpelaciji zoper ministrico bo v DZ potekala v sredo.