Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Čuš in Zeleni dali košarico Kanglerju in Podobniku: Podlo in nesprejemljivo je za vse kriviti Šarca!

Deli na:
Čuš in Zeleni dali košarico Kanglerju in Podobniku: Podlo in nesprejemljivo je za vse kriviti Šarca!

Foto: Primož Lavre

»Valjenje krivde za situacijo, ki je posledica zgrešene politike vseh vlad v samostojni Sloveniji zgolj na vlado Marjana Šarca pa je podlo in za nas nesprejemljivo,« je o napovedanem protivladnem protestu dejal predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš. Predstavnikov Zelenih tako na protestu 10. oktobra v Ljubljani ne bo.

V ozadju protesta je predvsem politika, tudi takšna, ki nam že od osamosvojitve naprej 30 let ponuja malo spremenjenje rešitve in vedno iste ljudi, stanje pa je vse slabše, pravi Čuš. Po mnenju Zelenih Slovenije je napovedani protest, katerega pobudnik  je predsednik NLS Franc Kangler, pri organizaciji pa aktivno sodeluje še SLS Marjana Podobnika, v takšnem okviru »nepotreben in namenjen zgolj vnašanje nemira v slovenski prostor.«

SDS, ki je napovedala udeležbo na protestu, Čuš in Zeleni tudi očitajo, da imajo kot najštevilčnejša parlamentarna stranka »možnosti, ki jih neparlamentarne stranke nimamo in bi morala predloge in rešitve predlagati v parlamentu, ne pa na ulici«.

»Ne strinjamo se z oceno nekaterih populistov, da je za vse kriv Marjan Šarec, če pa je na oblasti komaj eno leto, pri tem pa je odvisen od kompromisov z nekaterimi opcijami, ki so že dokazano škodovale slovenskemu narodu in državi,« še sporoča Čuš.

Izjava Zelenih o protestu:

Zeleni Slovenije se ne bomo udeležili protesta 10.10.2019

Zeleni Slovenije ugotavljamo, da so požari na odlagališčih ter mnogi drugi okoljski problemi posledica slabega načrtovanja in slabe zakonodaje preteklih vlad rdeče-črne kombinacije in menjav, ki so z luknjami v okoljski zakonodaji poskrbele, da je kapital vedno premagal človeka in naravo. Da o sanaciji starih okoljskih bremen sploh ne govorimo. Koliko ljudi je na račun tega obogatelo?

Ko smo dobili prve informacije o načrtovanem protestu 10.10.2019, smo pričakovali, da bodo nosilci tega civilna družba in stroka, takšne aktivnosti Zeleni Slovenije podpiramo in bi se le tega z veseljem udeležili. Zato je predsednik Andrej Čuš v osnovi podal pozitivno mnenje, a vseeno opozoril, da se bo stranka do tega opredelila v roku nekaj dni.

Po nekaj dneh pa ugotavljamo, da je v ozadju predvsem politika. Tudi takšna, ki nam že od osamosvojitve naprej 30 let ponuja malo spremenjenje rešitve in vedno iste ljudi, stanje pa je vse slabše. Zaradi tega smo Zeleni Slovenije sprejeli odločitev, da se tega shoda ne udeležimo. Sicer ne oporekamo ustavnim pravicam, a vseeno smo pričakovali nekaj drugačnega.


V stranki Zelenih Slovenije ugotavljamo, da je napovedan protest 10. oktobra v takšnem okviru nepotreben in namenjen zgolj vnašanje nemira v slovenski prostor.

Desne stranke s somišljeniki so prestopile okvir resne politike. Najštevilčnejša parlamentarna stranka ima možnosti, ki jih neparlamentarne stranke nimamo in bi morala predloge in rešitve predlagati v parlamentu, ne pa na ulici. Valjenje krivde za situacijo, ki je posledica zgrešene politike vseh vlad v samostojni Sloveniji zgolj na vlado Marjana Šarca pa je podlo in za nas nesprejemljivo.

Ne strinjamo se z oceno nekaterih populistov, da je za vse kriv Marjan Šarec, če pa je na oblasti komaj eno leto, pri tem pa je odvisen od kompromisov z nekaterimi opcijami, ki so že dokazano škodovale slovenskemu narodu in državi. Poglejte samo primer Adria Airways, katero so prodale SD, SMC in SAB, danes pa delijo moralne nauke, kako naprej. Nesprejemljivo! Še huje pa je, če preverite, kako dolgo je katera od teh strank na oblasti!?!?

Rumeni jopiči so simbol upora proti nepravičnosti in naj tako ostane.

Problem varovanja pitne vode smo odprli pred napovedanimi protesti, a ne bomo je reševali na ulici, ampak v dialogu z Vlado RS, ki še poteka. Res pa je, da pričakujemo pospeške in upamo, da nas predsednik Vlade čim prej sprejme na pogovore. Zelene opcije v Sloveniji smo po 20 letih spet enotne in združene. Pot je bila sicer težka, a v roku od volitev v Državni zbor 2018 pa do EU volitev 2019 beležimo rast in prepričani smo, da bomo pomembno vplivali na sooblikovanje Vlade RS po volitvah 2022 naprej.

Politika Zelenih Slovenije temelji na strokovnih, znanstvenih dejstvih, zato na shodu ne vidimo svojega prostora. Naš program je precej več, kot protestiranje.

Lep pozdrav,

Predsednik Zelenih Slovenije: Andrej Čuš

Vodja programskega sveta Zelenih Slovenije: dr. Gorazd Pretnar