Revija Reporter
Slovenija

Bodo zaradi sporne kandidatke, ki je izigrala Andreja Čuša, razveljavili datum predčasnih volitev v državni zbor?

Igor Kršinar

9. maj. 2018 17:40 Osveženo: 17:50 / 09. 5. 2018

Deli na:

Andrej Čuš

Bobo

Državna volilna komisija je odločila, da zaradi sporne kandidatke Milene Babič, ki nastopa na dveh listah hkrati (pri SD v Pesnici, pri Zelenih pa na Viču), celotna lista Andreja Čuša in Zelenih Sloveniji ne bo mogla nastopati v volilni enoti Ljubljana Center.

Za to izredno strogo odločitev so glasovali štirje člani DVK, dva pa sta bila proti. Zanimivo, da je predsednik vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar glasoval proti takemu sklepu, medtem ko je član iz vrst SDS Drago Zadergal glasoval za izločitev Čuševe liste v volilni enoti.

Za tak sklep so se odločili, ker je z izločitvijo Milene Babič s Čuševe liste ta prenehala izpolnjevati zakonske določbe o ženskih kvotah. Namesto štirih kandidatk ima zdaj samo tri, moških pa je sedem, zato je žensk premalo.

Med razpravo so posamezni člani in sodelujoči opozarjali, da gre pri Čuševi listi vendarle za razliko od Združene desnice, ki je sama storila napako, poleg tega je volilna komisija volilne enote Ljubljana Center Čuševo listo z Babičevo vred že potrdila. Zato bi bila možna tudi rešitev, da bi Čuševa lista nastopila brez Babičeve (brez kandidata v njenem okraju), četudi brez ustrezne ženske kvote.

Milena Babič je bila kandidatka Zelenih Slovenije na volitvah leta 2008 in 2011, do zadnjega kongresa je bila njihova podpredsednica. Tega kongresa se je 13. marca celo udeležila in tam dala soglasje za evidentiranje za kandidatko. Nato je 9. aprila dala soglasje za kandidaturo na listi SD, deset dni pozneje, torej 19. aprila, pa soglasje za listo Andreja Čuša in Zelenih Slovenije.

Babičeva se zdaj spreneveda, da ni vedela, kaj podpisuje in da je mislila, da gre za navzočnost in to mesec dni po kongresu. Tako ostaja problem za SD, saj ima v svojih vrstah sporno kandidatko. Če bi se zgodilo obratno in bi najprej dala podpis Čušu in šele nato SD, bi danes SD kot favoritka ostala brez liste v osmi volilni enoti.

Andrej Čuš pravi, da se bo zaradi odločitve DVK v petek, ko bo prejel pisni sklep, pritožil na vrhovno sodišče, če tudi ta pritožba ne bi bila uspešna pa na ustavno sodišče. Poznavalci iz pravniških vrst pravijo, da ima zelo velike možnosti za uspeh, saj za napako ne more biti kriva Čuševa stranka.

Sporna kandidatka Milena Babič

Socialni demokrati

Toda če mu bo vrhovno sodišče ugodilo, se lahko zgodi, da »padejo« ženske kvote in da bodo morali ponoviti celoten kandidacijski postopek. Če pa bi šla zadeva na ustavno sodišče, bi bile lahko posledice še hujše, saj bi lahko razveljavili celotne volitve.

Čuš Babičeve ne bo kazensko preganjal ali jo odškodninsko tožil, čeprav ima njeno ravnanje znake kaznivega dejanja prevare. Še več, smrdi po korupciji. Ob kandidaturi je bila brezposelna, a kot je sama javno priznala, je medtem dobila službo. Še večji problem bo, če se bodo taki dogodki ponovili še kdaj v prihodnosti. Prav lahko se zgodi, da neka stranka konkurenčni podtakne svojo kandidatko in jo z izločitvijo v volilni enoti onemogoči na volitvah.