požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Andrej Čuš je od očeta prevzel vodenje Zelenih Slovenije, danes pa se bo na sodišču soočil s SDS

Deli na:
Andrej Čuš je od očeta prevzel vodenje Zelenih Slovenije, danes pa se bo na sodišču soočil s SDS

Foto: Twitter

Nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki je v državni zbor prišel na listi SDS, nato pa leta 2016 iz nje izstopil, je po včerajšnjem kongresu na Ptuju prevzel vodenje stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Na čelu Zelenih je s soglasno podporo delegatov nasledil očeta Vlada Čuša, ob tem pa povedal, da je po rdečih in belih čas za alternativo.

Pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami je Čuš optimist, saj želi graditi na pozitivni energiji in prejetem zaupanju stranke. Kot je dejal, ni vprašanje, ali bodo prišli v državni zbor, pač pa le, koliko poslancev bodo imeli.

"Na podlagi tega politični konkurenci pošiljamo jasen signal, da smo pripravljeni na sodelovanje z vsemi, ki jim gre za Slovenijo in imajo dober program, pri tem pa ne bomo gledali, kdo je levi in kdo desni ter kje je kdo bil leta 1945 ali 1990," je dejal Čuš. Želi si, da bi njegova stranka dobila možnost sodelovanja v naslednji vladi.

V zvezi z dejstvom, da bo na čelu stranke nasledil očeta, je zanikal, da bi to bila kakršnakoli olajševalna okoliščina, saj ima stranka svoje organe, enako velja tudi za njegovo društvo Naprej Slovenija, ki bo prav tako nadaljevalo z delom.

Po uspešnem sodelovanju pri zbiranju podpisov za nedeljsko zaprtje trgovin so se dogovorili z Zelenimi za skupen nastop na volitvah, do sredine aprila pa naj bi se jim pridružile še nekatere manjše politične stranke.



"Na tak način bomo oblikovali zavezništvo, ki bo temeljilo na podlagi tega, kar že nekaj časa trdim, da so delitve na leve in desne Sloveniji vsiljene, v resnici pa tisti ljudje, ki to počnejo, v ozadju najboljše politično in poslovno sodelujejo," je dejal novi predsednik stranke.

Po volitvah so odprti za vse opcije, pri tem pa glede na ankete meni, da SDS ne bo favorit, pač pa morda šele tretja stranka, tudi za SD. Vodilnemu v anketah Marjanu Šarcu pa sporoča, da se bodo do sodelovanja z njim opredelili, potem ko bodo videli njegov program. Nekoliko nenavadno je namreč po njegovem mnenju, da v anketah vodi stranka, za katero sploh ne vemo, za kaj se zavzema.

Čuš je zagotovil, da imajo že zdaj pokritih vseh 88 volilnih okrajev, si pa želijo poiskati čim bolj kompetentne kandidate. V ospredju njihovega programa bodo spremembe na področju mladinske politike in športa, ki bi ju povezal v posebno ministrstvo, nadaljevali bodo tudi boj za zaprtje trgovin ob nedeljah, skrbeli za enakomeren regionalni razvoj in pravičnejšo razdelitev pokojnin, veliko pozornosti pa bodo namenili tudi okoljskim vprašanjem.

Na včerajšnjem kongresu ni bilo širši javnosti bolj znanih imen. Izjema je še en nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah, ki pa je dejal, da ni prišel z ambicijami po sodelovanju v stranki. Čuša dan po kongresu sicer čaka sodno soočenje z nekdanjo stranko. SDS namreč od njega, tako kot od Laha pred njim, zaradi izstopa terja okoli 8000 evrov odškodnine. Včeraj sta se zato sešla, Lah pa se je nato odzval na Čuševo povabilo na kongres.