tanja dimitrievska alica Odkrito.si

Slovenska igralka kmalu ločena od hčere?

josip broz tito Svet24.si

Titove ukane: bežal pred varnostniki v gostilne

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 26. maja

melania trump, donald Svet24.si

FOTO: Kam je izginila Melania? Američani ...

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

rebeka the biggest loser Njena.si

Preslepili Rebeko in jo izločili

Masterchef Slovenija žan bukovnik Njena.si

En slab dan je velikega favorita poslal domov.

Slovenija

Čuš bi hkrati z volitvami izvedel še posvetovalni referendum o migrantskih kvotah

Deli na:
Čuš bi hkrati z volitvami izvedel še posvetovalni referendum o migrantskih kvotah

Foto: Bobo - Andrej Čuš

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je v postopek DZ ponovno vložil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi migrantskih kvot, ki bi ga izvedli z volitvami v DZ.

Po njegovi oceni vse več držav v EU nasprotuje kvotam, poudarja pa še mednarodne razmere in zaostrovanje varnostne politike nekaterih držav.

Čuš je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o migrantskih kvotah enkrat že vložil, vendar ga DZ ni podprl. Glede na analize javnega mnenja pa zdaj pričakuje, da bi državljani večinsko glasovali za zavrnitev migrantskih kvot, je povedal na današnji novinarski konferenci v DZ.

"Razumem, da je treba ogroženim in preganjanim pomagati, to zagovarjam. Moramo pa vedeti, da ni vsak, ki pride v Evropo, begunec. Zavzemam se tudi za dosledno ločevanje med migranti in begunci," je pojasnil Čuš. Tudi statistika po njegovih navedbah kaže, da pri prošnjah za azil v Sloveniji v večini ne gre za ranljive skupine, ampak predvsem za moške v najboljših letih.

Čuš opozarja na dogajanje v mednarodni skupnosti. Po njegovih navedbah je višegrajska četverica že na začetku zavarovala meje, temu se zdaj pridružuje tudi Avstrija, v Italiji pa na volitvah kaže na zmago strank in gibanj, ki napovedujejo izgon ilegalnih prebežnikov iz države. "To bo spet dodatno varnostno tveganje za Slovenijo," je ocenil poslanec in spomnil, da se na "ta vlak" že priključujejo tudi Estonija, Hrvaška in Bolgarija.

Po Čuševih navedbah tako vse več držav oz. državnikov v EU nasprotuje migrantskim kvotam in je vprašanje časa, kdaj bodo padle. Prav je, da se do tega opredeli tudi Slovenija, je poudaril in ocenil, da so naši predstavniki oblasti do evropskih voditeljev pri tem zelo ubogljivi.

Poslanec je še izpostavil, da je v Grčiji okoli 60.000 migrantov, ki čakajo na pot proti severu in pričakuje, da "bo spet prišlo do odprtja nekaterih migrantskih poti". "Upam, da bodo države ravnale tako, da bodo zaščitile svoje meje," je dodal in izpostavil trende, ki po njegovih besedah kažejo, da se bo pritisk na Slovenijo začel stopnjevati.

Pri razlogih za referendum pa je poudaril še demokratični vidik. Po njegovih navedbah pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami migrantske krize še ni bilo in to ni bila tema programov političnih strank, ljudje se glede tega niso opredelili. Zdaj pa predlaga, da bi posvetovalni referendum o tem izvedli junija, na dan parlamentarnih volitev. DZ bi lahko o sprejetju odloka o razpisu referenduma odločal na aprilski seji, meni poslanec.

Referendumsko vprašanje bi se po predlogu glasilo: "Ali ste za to, da DZ sprejme zakonodajo, ki omejuje priseljevanje v RS in zavrača kvotni sistem dodeljevanja ilegalnih migrantov po članicah EU?".