stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerarjev odpadnik Bojan Dobovšek s knjigo o korupciji do stranke

Deli na:
Cerarjev odpadnik Bojan Dobovšek s knjigo o korupciji do stranke

Foto: Primož Lavre

Kje je meja koruptivnega, se sprašuje dr. Bojan Dobovšek v knjigi Peta veja oblasti, ki jo je predstavil konec lanskega leta. To je včasih težko določiti, posebej v politiki, ugotavlja Dobovšek, kjer vse temelji na dogovorih in poznanstvih.

»Odkrivanje korupcije je za preiskovalce zelo zahtevna naloga, saj gre običajno za razmerja med omejenim številom ljudi, kjer velja najvišja stopnja diskretnosti in kjer je z vseh strani prisotna le želja po koristi ter prednosti,« je zapisal v knjigi, ki jo je sooblikoval skupaj z Brankom Ažmanom, Katjo Eman, Sašo Kuhar, Bojanom Kurežem, Matija Mastnakom, Majo Minič, Vladom Odarjem, Boštjanom Slakom in Juretom Škrbcem.

Spremno besedo je napisal profesor na FDV dr. Bogomil Ferfila. »Avtor in sodelavci opozarjajo na pasti, v katerih so se znašle dežele, ki so v zadnjih 25 letih tranzitirale tako gospodarsko kot politično, da ne omenimo tranzitnih migracijskih tokov v razvite evropske države. Skozi vse te pojave se prepleta korupcija v raznovrstnih oblikah, ki so jo do takrat v razvitih državah skrivali, kot da je to značilno samo za razvite države,« med drugim piše Ferfila.

»Iz delovanja in pisanja dr. Bojana Dobovška je jasno razvidno, zakaj se je odločil za vstop v politiko. Samo raziskovanje preprosto ni dovolj. Potrebna je akcija, brez nje ni resnih sprememb. Vstop v politiko je bila zanj pravzaprav logična izbira. Tako bo ob izdatnih teoretičnih in praktičnih izkušnjah z vodenjem lahko pripomogel k temu, da Slovenija kot država doseže naslednji razvojni korak, ki pa je možen le, če se razkriva in postopoma omejuje delovanje lobističnih omrežij,« zaključi Ferfila.

Kot je Dobovšek povedal ob predstavitvi, »koncept pete veje oblasti tvorijo multinacionalne korporacije, vplivni bančniki in netransparentne neformalne mreže, ki si s svojim vplivom podrejajo druge tri tradicionalne veje (zakonodajno, izvršno, sodno), v določeni meri pa tudi četrto vejo (medije), vse v škodo ljudi in zgolj v svojo korist.«

Ob tem jeizpostavil SDH, DUTB, NLB, Demografski sklad (SOD) in družbo 2TDK (javno-zasebno partnerstvo za gradnjo drugega železniškega tira). Žal pa v knjigi ne najdemo imen, kot so Janez Zemljarič, Milan Kučan, Gregor Golobič, celo Boruta Jamnika ni. Vsekakor je knjiga o druga faza pred formalno ustanovitvijo protikorupcijske stranke, prva se je zgodila leto prej z ustanovitvijo zavoda Dobra država.