Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dobovšek napadel koalicijo: Ugrabila je zakonodajni postopek v DZ

Deli na:
Dobovšek napadel koalicijo: Ugrabila je zakonodajni postopek v DZ

Foto: Bobo

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek v izjavi pred parlamentarnimi počitnicami opozarja na razvoj novega vzorca obnašanja v DZ. Poudarja način obravnave opozicijskih predlogov, ki da jih koalicija takoj zavrne, včasih pa kmalu vloži povsem podoben predlog. Gre za obliko ugrabitve zakonodajnega postopka, ugotavlja Dobovšek.

"Ko opozicija nekaj konstruktivno predlaga, koalicija predlog že v začetku zavrne kot neprimeren. Včasih povzame idejo o predlogu, a jo tako spremeni, da izgubi svoj smisel in se zakona ne da izvajati," je pojasnil Dobovšek. Včasih pa koalicija po njegovih besedah opozicijski predlog zavrne, čez čas pa vloži povsem podobnega in si lasti primat na tem področju.

V DZ bi po Dobovškovem prepričanju morali doseči več konstruktivnega pogovora in tudi upoštevanja opozicije.

A se boji, da gre vse skupaj v nasprotno smer oz. se z vodenjem DZ dosega nasprotni učinek. "Dela se razliko med enimi in drugimi, pri zakonodajnih postopkih se skuša ustreči koaliciji in onemogočati delo opozicije," ocenjuje poslanec.

Po njegovem mnenju mora tisti, ki je na oblasti, stopiti korak nazaj in se približati parlamentarcem, strokovnim službam in civilni družbi. Dobovšek je še spomnil, da so opozicijski predlogi večkrat tarča kritike, češ da so nesistemski, z negativnim mnenjem pravne službe ter stroke. Vendar so ti elementi vidni ravno pri koalicijskih zakonskih predlogih, ki pa so kljub temu uvrščeni v razpravo in sprejeti, ugotavlja vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki se je sicer pred dobrim letom poslovil od poslanske skupine največje vladne stranke.