zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dobovšek: Tvorniki pete veje oblasti delujejo iz ozadja

Deli na:
Dobovšek: Tvorniki pete veje oblasti delujejo iz ozadja

Foto: Bobo

Profesor in poslanec Bojan Dobovšek v knjigi Peta veja oblasti opozarja na vpliv neformalnih mrež na družbo ter išče odgovore, kako jih ustaviti.

Multinacionalne korporacije, vplivni bančniki in netransparentne neformalne mreže, o katerih razpravlja, tvorijo peto vejo oblasti, ki podreja vse ostale v škodo ljudi in v svojo korist.

Klasična delitev oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno vejo, ki so v sistemu zavor in ravnovesij ter medsebojnega nadzora, je že dolgo presežena. Nadgrajuje se z mediji kot četrto vejo, ki naj bi neodvisno nadzorovala ostale, toda kdo danes nadzoruje oz. obvladuje medije, se avtor sprašuje v knjigi, ki danes izide pri založbi eBesede.si.

Načeloma je moč države v elitah v vladi, a se seli nekam drugam, za vlado. Prevzemajo jo druge elite v obliki multinacionalk, finančnih institucij in skritih neformalnih mrež, ki obvladujejo vse tri veje oblasti, je za STA o ugotovitvah v knjigi povedal Dobovšek.



Koncept pete veje oblasti po njegovih besedah odpira vprašanji, kdo bo nadzoroval to vejo in ali pravna država v poznomoderni družbi sploh še deluje. Tvorniki pete veje oblasti se tudi nočejo izpostaviti v ospredju, pač pa delujejo iz ozadja, saj bi morali z vstopom v politiko razkriti svoje premoženje in pot do njega.

Ugotovitve v knjigi se nanašajo tako na Slovenijo kot na razmere zunaj njenih meja, nekatera priložena besedila so bila do zdaj objavljena le v tujini, je pojasnil Dobovšek, sicer profesor na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani. Peta veja oblasti v Sloveniji pa po njegovih navedbah predstavlja težavo predvsem v netransparentnem kadrovanju in v "prevzemu" zakonodaje oz. nastajanju zakonodaje nekje zunaj strokovnih institucij.

Dobovšek je avtor večinskega dela knjige, v kateri pa so ponatisnjeni tudi prispevki, ki so jih sooblikovali in izdali z raziskovalci na fakulteti, a jih javnost še ne pozna. Gre za sklope kot so ekologija, turizem, umetnost, preiskovalno novinarstvo in informacijska tehnologija.