Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bulčevi naj bi Juncker namenil resor za promet

Deli na:
Bulčevi naj bi Juncker namenil resor za promet

Foto: Reuters

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je včeraj v Bruslju pogovoril z novo slovensko kandidatko za evropsko komisarko Violeto Bulc in nekaj ur po spoznavnem srečanju sporočil, da jo sprejema za članico svoje ekipe. Odločitev o resorju bo sporočil v sredo, viri pri Junckerju pa nakazujejo, da ji bo dodelil portfelj za promet.

Spoznavno srečanje Junckerja in Bulčeve se je začelo s približno 45-minutno zamudo, malce pred 19. uro, trajalo je slabe tričetrt ure.

Prvi je iz stavbe Charlemagne v bližini sedeža Evropske komisije, kjer je potekal sestanek, odšel Juncker. Pogovor je opisal z eno besedo: "Odlično." Obenem je napovedal, da bo javnost o odločitvi o resorju za Bulčevo obvestil v sredo.

Tudi Bulčeva je sestanek opisala pozitivno: kot zelo prijateljski, zelo sproščen, zelo konstruktiven. Energija je bila zelo dobra, je še dejala. O nadaljnjih korakih ni želela ugibati, saj da jih bo sporočil Juncker v sredo.

Med pogovorom Junckerja in Bulčeve ter Junckerjevo uradno odločitvijo o resorju je bil sicer potreben še en korak: bodoči predsednik komisije je moral uradno sporočiti, da Bulčevo sprejema za članico svoje ekipe.

Da bo odločitev znana še nocoj, je nakazal njegov tiskovni predstavnik Margaritis Schinas, ko je po sestanku Junckerja in Bulčeve novinarjem dejal, naj ne gredo prezgodaj spat.

Juncker je odločitev razkril dve uri in pol po sestanku z Bulčevo. Po Twitterju je sporočil, da po pogovoru z njo poziva članice EU, naj jo dodajo na seznam uradnih komisarskih kandidatov.

Bodoči predsednik komisije je tako že nocoj poslal osvežen seznam uradnih komisarskih kandidatov italijanskemu premierju Matteu Renziju, čigar država v drugi polovici leta predseduje Svetu EU.

Osveženi seznam morajo sedaj potrditi članice unije. O tem odločajo s kvalificirano večino, predviden je pisni postopek, ki je lahko končan zelo hitro.


Šele ko bodo članice potrdile ta seznam, bo Juncker javnost obvestil o tem, kateri položaj je namenjen novi slovenski kandidatki, in o morebitnih drugih spremembah v svoji ekipi. Kot je sam napovedal, bo to storil v sredo.

Že včeraj pa je bilo mogoče iz virov blizu Junckerja izvedeti, da bodoči predsednik komisije razmišlja o tem, da bi Bulčevi dodelil resor za promet.

V tem primeru naj bi Slovak Maroš Šefčovič, sedanji kandidat za komisarja za promet in prostor, prevzel položaj podpredsednika za energetsko unijo. Bulčevi naj bi sicer Juncker dodelil le področje za promet, ne pa tudi za prostor. Za zdaj ni znano, kaj naj bi naredili s pristojnostmi za prostor.

V tem primeru bi bili po navedbah virov v Bruslju potrebni dve dodatni zaslišanji v Evropskem parlamentu.

Juncker naj bi se sicer po pogovoru z Bulčevo sestal tudi z nekaterimi ključnimi igralci v Evropskem parlamentu. Pri Junckerju že vseskozi izpostavljajo, da so v stalnem in tesnem stiku z vodstvom Evropskega parlamenta in slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, da bi našli široko sprejemljiv dogovor o slovenskem primeru, ki je sedaj glavno odprto vprašanje pri oblikovanju Junckerjeve ekipe.

"Juncker ne bo skakal brez padala. To bi bil samomor," so pomen tesnih stikov bodočega predsednika komisije z vodstvom Evropskega parlamenta ponazorili viri v Bruslju.

Tudi Bulčeva je v Evropskem parlamentu v ponedeljek in včeraj že opravila niz pogovorov. Včeraj se je na primer sestala z vodjo največje politične skupine v Evropskem parlamentu, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfredom Webrom. V stiku je tudi z vsemi osmimi evropskimi poslanci iz Slovenije.

Bulčeva je včeraj poudarila, da je res prijetno presenečena, ker so bili vsi njeni dosedanji pogovori v Bruslju, tudi v Evropskem parlamentu, zelo konstruktivni, prijateljski in odprti. "Vsem je v interesu, da se stvar čim uspešneje konča in da komisija čim hitreje začne svoje delo," je povedala.

Zaradi zapletov s slovensko kandidaturo je sicer verjetna zamuda pri začetku delovanja nove komisije, ki je predviden za 1. november. Kaže na to, da parlament o Junckerjevi ekipi ne bo glasoval 22. oktobra, kot je bilo sprva načrtovano. Neuradno se omenja, da bo zaslišanje Bulčeve zelo verjetno šele novembra.