Katja Tratnik Odkrito.si

Voditeljica z leto dni starejšim Nemcem na ...

papež frančišek Svet24.si

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga ...

Uroš Petisvet.si

V Medžugorju komunicira s Sveto Marijo, z ...

ljubljanska obvoznica, severna obvoznica Svet24.si

Ljubljanski avtocestni obroč z velikansko ...

andrej 02 Svet24.si

Žulj, ki po 40 letih še vedno žuli

01_Tanja_Žagar Njena.si

Iskreno priznanje Tanje Žagar šokiralo gledalce

Jessie J Najstnica.si

Jessie J pokazala celulit in navdušila

Slovenija

Bržan je župan! Upravno sodišče zavrnilo pritožbo Popoviča

Deli na:
Bržan je župan! Upravno sodišče zavrnilo pritožbo Popoviča

Foto: Bobo - Boris Popovič

Upravno sodišče je kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča na izid županskih volitev. Kot je v odzivu sporočil Popovičev pooblaščenec Franci Matoz, je sodišče sicer ugotovilo, da so kršitve pri izvedbi volitev bile, a da niso uspeli v zadostni meri dokazati, da so kršitve vplivale na izid volitev.

Upravno sodišče je 28 strani dolgo sodbo objavilo na svoji spletni strani. V sklepnem delu je zapisalo, da pritožnikova pritožba ni utemeljena in jo je zato zavrnilo. Odločitev je sodišče sprejelo brez glavne obravnave, čeprav jo je Popovič predlagal. O pritožbi so odločili predsednica sodnega senata Mira Dobravec Jalen in člana Lea Chiabai in Andrej Orel.

"Odločitev namreč temelji na dokazih, ki so bili že izvedeni v postopku izdaje odločbe občinske volilne komisije (OVK) in izpodbijane odločbe občinskega sveta, v pritožbi niso navedena nova dejstva in dokazi, ki bi lahko vplivali na odločitev, pravna stališča, na katera se sklicuje pritožnik, pa ne pomenijo dejstev, ki se dokazujejo v sodnem postopku," so zapisali v sodbi.

Pritožbo je Popovič vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne izvrševati funkcijo župana Mestne občine Koper.

V pritožbi je Popovič navajal predvsem kršitve volilnega molka, nepravilnosti pri glasovanju na domu in ugovor, da je OVK prekoračila svoja pooblastila. Ob tem je zahteval ponovno štetje glasov.

Kot je v sodbi še zapisalo sodišče, pri odločitvi občinske volilne komisije glede neveljavnih glasovnic ni bilo nič narobe, ponovnega štetja glasov zakon niti ne predvideva.


Sodišče se strinja, da je bila enemu volivcu - invalidu na volišču za predčasno glasovanje kršena ustavna pravica, vendar to po mnenju sodnikov ni bistveno vplivalo na končni izid.

Pri izvedbi glasovanja na domu pa sodišče ni ugotovilo nikakršnih kršitev.

Upravno sodišče je s tem dva meseca po drugem krogu lokalnih volitev zaključilo župansko sago v Kopru. Tako je sedaj dokončno, da je Bržan županske volitve dobil s 17 glasovi prednosti pred Popovičem. Pritožba na sodbo upravnega sodišča ni mogoča, lahko pa pravico išče še na ustavnem sodišču.

"Sodbo bomo še podrobno preučili, nakar se bom posvetoval s Popovičem in njegova bo odločitev, kakšna bo nadaljnja pot," je ob napovedal Matoz. Popovič je sicer na sredinem srečanju v Centru Obilja v Kopru novinarjem dejal, da bo spoštoval odločitev sodišča.

Tudi v kasnejši izjavi za medije Matoz še ni mogel napovedati, ali se bodo odločili za pritožbo na ustavno sodišče. Kot je dejal, je sicer s sodbo delno zadovoljen, saj je upravno sodišče ugotovilo, da so se posamezne kršitve zgodile, celo takšne, ki jih je OVK odločno zavračala.

"Presenečen sem nad določenimi stališči, za katere ne morem a priori reči, da so zmotna, lahko so tudi pravilna, vendar je moje razmišljanje drugačno. Vendar je sodba tukaj, sodbo je potrebno spoštovati in se odločiti, ali se uporabi še druga sredstva ali ne," je dejal Matoz.

Loading...